5/5/2023- Eind april nam TUI een kleine groep reisagenten op sleeptouw naar de Nederlandse provincie Brabant. Deze “Content Break” leert hen de – bij Belgen nog vaak onbekende- regio beter kennen, waardoor ze hun klanten voortaan beter kunnen helpen bij het kiezen van hotels en activiteiten in deze verrassende bestemming dichtbij.

Het vertrek van onze trip is voorzien vanuit Antwerpen-Centraal, want de groep reist met de trein en een groepsbusje: ecologisch, snel en gemakkelijk.

Er heerst meteen een soort van nerveus enthousiasme onder de reisagenten. Allemaal zijn ze al in Nederland geweest, maar allemaal zijn ze benieuwd naar wat er te zien valt in Brabant. TUI ziet immers de interesse in dichtbij bestemmingen stijgen, net zoals de interesse in treinreizen. Deze Content Break is de uitgelezen gelegenheid om de reisagenten te laten kennismaken met het product dat ze – nu al – zo vlot verkopen.

 

Welkom in Brabant

Brabant moet wel één van de meest gastvrije provincies van Nederland zijn. Met open armen ontvangt het team van Visit Brabant de reisagenten wanneer ze in Eindhoven van de trein stappen. Het team zal de groep de komende dagen rondleiden door verschillende plaatsen in de regio, meerbepaald Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en zijn omliggende dorpen en steden.

 

 

In een busje rijden de reisagenten van Eindhoven naar het nabijgelegen Nuenen, het geboortedorp van schilder Vincent Van Gogh. In het gloednieuwe Van Gogh Village Museum krijgen de reisagenten een welkomstwoord en een kop koffie, voor ze het interactieve museum bezoeken. Technische aspecten van de schilderkunst, zoals perspectief, kleurgebruik en beweging, worden eenvoudig en spelenderwijs uitgelegd. Vooral het Lichtlab, waar kleine experimenten de theorie illustreren, trekt de aandacht.

Net over het Van Gogh Village Museum ligt het ouderlijke huis van de schilder. Onder begeleiding van een gids maken de reisagenten een wandeling door het dorp. Schilderijen worden naast de werkelijkheid gelegd en vaak kan je nog goed zien hoe het dorp er uit zag toen Van Gogh er woonde. ‘De wandeling vormt echt een mooie aanvulling op het museum,’ klinkt het bij de reisagenten. ‘Leuk om een dorp door een historische bril te zien.’
De toekomst begint in Eindhoven

Weer in Eindhoven schuift de groep de voeten onder tafel bij Houben, een bakker die zich specialiseert in de lokale specialiteit: worstenbrood. Niet zoals het kruimelige worstenbrood dat wij kennen, maar stevig gebakken broodjes gevuld met worst, kippenworst en zelfs een vegetarische variant gemaakt van peulvruchten. Een heerlijke lunch en precies wat de groep nodig heeft voor het volgende stuk van de reis: het verkennen van Eindhoven met de fiets.

 

Eindhoven is lang de thuishaven geweest van Philips, en sinds het bedrijf zich wegtrok, kregen de oude fabriekshallen nieuwe bestemmingen. Waar voorheen gloeilampen van de band rolden, huizen nu jonge bedrijven, hotels en winkels. Het geheel is een eclectische mix van modern en retro, wat onderlijnd wordt door het Evoluon Museum, dat de vorm van een vliegende schotel heeft.

 

RetroFuture

Onder het genot van ecologische bitterballen en shoarma van meelwormen en een aperitief op basis van algen, krijgen de reisagenten een rondleiding in het museum. De expositie RetroFuture slaat een brug tussen het verleden en het heden door de evoluties van de laatste eeuw in de toenmalige én huidige tijdsgeest te plaatsen. Interessant en interactief.
Na een diner, dat bestaat uit het beste van wat de sfeervolle Down Town Gourmet Market in hartje Eindhoven te bieden heeft, trekken de reisagenten zich terug in het elegante Hotel Pullman Cocagne. Dit hotel zit in het aanbod van TUI en dat is terecht: de stijlvolle kamers vormen de perfecte uitvalsbasis om Eindhoven te verkennen. Het uitgebreide ontbijt helpt je om je ochtend te kickstarten.
Bol dol op Den Bosch

 

Van Eindhoven reist de groep naar ’s-Hertogenbosch waar ze in het Werkwarenhuis de lokale specialiteit voorgeschoteld krijgen: een Bossche Bol, of een met slagroom gevulde en chocolade omhulde soes zo groot als een tennisbal.
Na het stevige hapje gaan de reisagenten verder naar het sfeervolle centrum, voor een gegidste wandeling. ’s-Hertogenbosch is een historische stad met prachtige kasseistraten, gezellige pleinen en overkapte grachten.

 

Oosterse invloeden

Wanneer het tijd is voor lunch, gaat de groep aan tafel in Huize Bergen in Vught, een landhuis dat ongeveer honderd jaar oud is, en nu omgevormd is tot een hotel. In de met houten panelen beklede kamers eten de reisagenten een bijzonder smaakvol maal met oosterse invloeden, voor ze het prachtige landhuis en de omliggende gronden verkennen. Gasten die hier verblijven, eten in het landhuis en logeren in bijgebouwen in het groen. En, naar het voorbeeld van de oorspronkelijke vrouw des huizes, zet Huize Bergen zich in voor het welzijn van zijn omgeving. Verantwoord ondernemen met een positieve impact op het milieu en de maatschappij is de hoeksteen van dit project.

“Reizigers vinden het – terecht – steeds belangrijker dat hun reis een positieve impact heeft. Toerisme kan op verschillende manieren een positieve impact hebben” aldus David Vermeulen, Product Promotion Manager Overland Holidays & City Breaks bij TUI. “Ecologisch reizen met de trein is daarvan een gekend voorbeeld, maar ook Huize Bergen is een goed voorbeeld van hoe toerisme lokale ondernemers en werknemers kan ondersteunen”.

 

Het versterkte stadje Heusden

Steden versterkt met een gebastioneerd vestingstelsel zijn iets typisch Nederlands: steden werden in het verleden versterkt met puntige grachten en dijken zodat ze zichzelf beter konden verdedigen tegen aanvallers. Van bovenaf zie je dat de omwalling vaak stervormig is. Een ongewild resultaat van die omwalling was dat de stad niet verder kon uitdijen, waardoor ze er nog steeds zo uitzien als eeuwen geleden.

 

 

Onder leiding van een gids bezoeken de reisagenten de versterkte stad Heusden. Langs historische gevels en prachtige herenhuizen tot de windmolens die op de dijken staan. Hoewel de molens technisch gezien niet meer nodig zijn, worden ze wel onderhouden door een hedendaagse molenaar, die maar wat graag een woordje uitleg geeft over de werking van de volledig houten molen. De reisagenten mogen de molen zelfs in, wat een beetje een uitdaging vormt, want de trappen zijn erg steil.

 

Slapen tussen de neushoorns en giraffen

Wie Brabant bezoekt, kan niet om de Beekse Bergen heen. Het safaripark, dat al sinds de jaren 60 gasten ontvangt, blijft evolueren om aan de noden van de hedendaagse toerist te voorzien. Meest recent werden de oude slaapverblijven onder handen genomen. De reisagenten verblijven in het sfeervolle Safari Hotel, dat uitkijkt op een dierenverblijf.
Na een momentje om de kamers te ontdekken, verzamelen de reisagenten zich voor het diner in het restaurant Moto. Het restaurant weet sfeer, kwaliteit en kindvriendelijkheid te combineren. Volwassenen genieten van fijne gerechten in een gezellig kader, terwijl de kinderen minstens evenveel keuze hebben en zich kunnen uitleven in de speeltuin. Zoeken de volwassenen toch een beetje extra rust, dan kunnen ze na het avondmaal terecht in het centrumgebouw voor een heerlijke cocktail.
Een game drive in hartje Brabant

Op de laatste dag van de studiereis ligt de focus op de Beekse Bergen. Na een korte uitleg over de geschiedenis van het park en de toekomstplannen, waarvan sommige al in volle ontwikkeling zijn, trekken de reisagenten het park in. Ze bekijken de kamers van het Safari Hotel, de bungalows van het Safari Resort, en brengen een bezoek aan het Lake Resort, dat wat rustiger gelegen ligt aan de oevers van het meer.

 

Bezoekers kunnen de Beekse Bergen op verschillende manieren ontdekken, ongeacht of ze er logeren of er enkel een dagje op uit trekken. Te voet ontdek je de dieren in hun verblijf in het hart van het park. Met de auto rij je aan de buitenzijde van het park door de uitgestrekte dierenverblijven. Boek je een game drive, dan rij je onder begeleiding van een gids in een open safari-jeep door het park. Je ontmoet de dieren van dichtbij en krijgt een heldere uitleg van de gids over het park, de dieren en hun soortgenoten in het wild. Met wat geluk komt een van de giraffen zelfs gedag zeggen. Omdat het park zo groot is, ben je dagen zoet.
De Beekse Bergen valt in de smaak bij de groep reisagenten. ‘De Beekse Bergen geven gezinnen met kinderen de kans om een safari te beleven zonder dat ze ervoor op het vliegtuig moeten stappen,’ klinkt het. ‘Een bezoek aan de Beekse Bergen is dus niet alleen een fijne, maar ook een budgetvriendelijke gezinsvakantie.’
Met de trein naar huis

Voor de reisagenten weer op de trein naar Antwerpen stappen, worden ze voor het aperitief verwacht bij het Inntel Hotel Art in Eindhoven, dat gedeeltelijk in de oude Philips fabriek ‘De Lichttoren’ ligt. De architectuur van de voormalige fabriek geeft het hotel een unieke stijl, die wordt onderlijnd door het prachtige interieurdesign. Elke kamer heeft een andere vormgeving, maar allemaal zijn ze stijlvol, comfortabel en gezellig. Overal vind je knipogen naar de geschiedenis van het gebouw.

 

“Ik ben al wel vaker in Brabant en zelfs Eindhoven geweest, maar ik heb nu toch een heel andere kijk gekregen op Brabant. Zo’n toffe en gevarieerde streek.” zo klinkt het uit de mond van één van de deelnemers. Op de treinreis naar huis keuvelen de reisagenten nog gezellig na. Een studiereis naar Nederland voelt vertrouwd, omdat iedereen ons buurland natuurlijk al bezocht heeft, maar toch heeft iedereen wel iets nieuws ontdekt. Het enthousiasme voor (trein-) reizen binnen Europa is haast tastbaar. Het is ecologisch, snel en uitermate geschikt voor shorts breaks of een weekendje weg, maar het is vooral een ontspannen manier van reizen. Een echte vakantie. (LW)

 

Foto’s @ Travel Express Benelux.

Alle foto’s van deze trip zijn terug te vinden op de Facebookpagina van Travel Express Benelux