18/09/2023- De Belgische luchtvaartmaatschappij Air Belgium heeft zopas beslist te stoppen met al haar passagiersvluchten. Vanaf 3 oktober vertrekken er geen nieuwe vluchten meer.

Het nieuws komt niet echt als een donderslag bij heldere hemel nadat het 2022 al afsloot met een verlies van 44 miljoen Euro & er al meermaals geruchten van een nakend faillissement in de wandelgangen circuleerden. Maar toch bleven velen nog steeds in de mogelijkheden van de Belgische airline geloven.

 

Extern kapitaal

De luchtvaartmaatschappij, die sinds 2016 al een moeizame opstart kende en pas op 3 juni 2018 een allereerste vlucht vanuit Charleroi naar HongKong uitvoerde, veranderde meermaals van business strategie, ambities en (intercontinentale) bestemmingen, maar moest steeds opnieuw op zoek naar vers extern kapitaal om haar vliegtuigen in de lucht te kunnen houden. “Maar op een bepaald moment moet je zelf dat kapitaal kunnen maken in plaats van steeds geld van buitenaf te moeten injecteren” aldus een luchtvaartspecialiste. Maar daar is de airline, ondanks aanvullende cargovluchten en aanvullende vluchten die ze voor andere airlines uitvoerde, helaas nooit voldoende in geslaagd. De Covidcrisis en de exploderende kerosineprijzen door de Oekraïne-oorlog waren daarbij de afgelopen jaren uiteraard ook geen hulp.

Deze ochtend bleek de ticketing authorisation van wereldwijd luchtvaartassociatie IATA voor Air Belgium al geschrapt en was ook de boekingsmodule op de website van de luchtvaartmaatschappij al offline gehaald. Vandaag werd dan beslist de afdeling eigen passagiersvluchten volledig stop te zetten en alleen nog vluchten uit te voeren voor derden en cargo.

Bij Air Belgium werken nu ongeveer 500 mensen, waarvan een 170-tal piloten.

 

Wat als je al geboekt hebt voor na 3 oktober?

Voor wie nog een vlucht heeft gepland met Air Belgium: alle vluchten vóór 3 oktober 2023 blijven verzekerd. De retourvluchten zullen ofwel door Air Belgium zelf worden verzorgd, ofwel via andere luchtvaartmaatschappijen.

Vluchten die na 3 oktober 2023 zijn gepland en al zijn betaald door de reizigers, zullen wellicht worden geannuleerd en “met voorrang worden terugbetaald”, klinkt het bij Air Belgium.

Wie via een reisagent of touroperator heeft geboekt, zal door die reisorganisator worden gecontacteerd om samen een oplossing voor zijn/haar reis te zoeken.

 

Foto’s @ Air Belgium