10/10/2020- De toonaangevende internationale luchtvaartassociatie IATA heeft vastgesteld dat van de 1.2 biljoen totale reizigers die sinds 2020 een vlucht namen, slechts 44 mogelijks aan boord van een vliegtuig zijn besmet met Covid-19. Van deze 44 zouden de meesten bovendien al zijn besmet voordat luchtvaartmaatschappijen een coronaprotocol invoerden. Ook uit eigen tests van IATA blijkt de kans op besmetting aan boord bijzonder klein.

De kans op besmet worden met het coronavirus aan boord van een vliegtuig komt dus volgens IATA uit op één op 27 miljoen. “Maar zelfs als dit een onderschatting van 90% zou blijken, zou het risico niet groter zijn dan 1 op 2,7 miljoen” aldus de luchtvaartautoriteit. Deze lage kans op besmetting is te danken aan de HEPA filters (dezelfde die ook in operatiekamers worden gebruikt), de luchtstroom in de cabine en het verplicht dragen van mondmaskers aan boord door alle passagiers vanaf de leeftijd van 6 jaar.

Bliksem

“Er is geen gouden maatregel die kan garanderen dat we volledig risicovrij blijven zolang we moeten leven met COVID-19” aldus Alexandre de Juniac, CEO bij IATA. “Maar de combinatie van verschillende maatregelen die in de luchtvaart wereldwijd bij alle airlines zijn ingevoerd, stelt reizigers wel gerust dat ze kunnen blijven reizen en dat op een veilige manier. Niets is volledig zonder risico. Maar met slechts 44 mogelijke COVID-19 besmettingen op een groep van 1,2 miljard reizigers is het risico dat iemand besmet raakt aan boord ongeveer gelijk aan het risico van geraakt worden door een bliksemschicht”, laat Alexandre de Juniac nog weten.