28/11/22- Uitslapen op vakantie was altijd al populair, maar op reis gaan om je slaapgewoontes te verbeteren, klinkt op het eerste gehoor een beetje vreemd. Maar toch is slaaptoerisme sinds enige tijd aan een opmars bezig, met een toenemend aantal hotels en resorts die specifiek “slaapgerichte verblijven” aanbieden.
Sinds de Coronapandemie lijkt iedereen uitgeput en is de belangstelling voor slaaptoerisme enorm toegenomen. Steeds meer luxehotels en resorts richten hun aandacht daarom dan ook op mensen met slaaptekort. Zo heeft het Park Hyatt hotel New York het afgelopen jaar de “Bryte Restorative Sleep Suite” geopend, een suite van 900 vierkante meter vol met slaapverbeterende voorzieningen. Ook Rosewood Hotels & Resorts, die 28 luxehotels in 16 landen wereldwijd exploiteert, heeft begin dit jaar onder de naam “Alchemy of Sleep” een collectie retraites gelanceerd die speciaal zijn ontworpen om “de rust te bevorderen”. Minimumverblijf is 2 nachten.
Slaapgarantie
Maar het gaat nog verder. Het futuristische Zedwell Piccadilly Circus Hotel Trocadero in Londen, dat in 2020 de deuren opende vlakbij het drukke Leicester Square, prijst zichzelf zelfs aan als het eerste hotel in Londen dat een perfecte nachtrust garandeert. Dat doet het met kamers/cocons uitgerust met innovatieve geluidsisolatie (100% geluidsdicht tot 60 decibel), sfeerverlichting en vooral… zonder ramen/daglicht.
Ook beddenfabrikanten springen op de kar. Zo opende de Zweedse beddenfabrikant Hastens ‘s werelds eerste Hästens Sleep Spa Hotel, een luxueus boetiekhotel met 15 kamers, in de Portugese stad Coimbra. De slogan van het hotel: “Your personal pleasure enhanced in superlative sleep”!
Verschuiving
Volgens slaaponderzoekster Dr. Rebecca Robbins heeft de hotelindustrie zich in het verleden vooral gericht op zaken die eigenlijk afbreuk doen aan de slaap: “Mensen associeerden reizen vooral met copieuze maaltijden, laat opblijven en voortdurend nieuwe ervaringen en belevingen opdoen, ook in hun hotel. Maar sinds enkele jaren zien we een verschuiving in de hele maatschappij naar zelfzorg en welzijn. Die verschuiving zien we ook in vele hotels en andere verblijven nu. En daarbij komt dus ook de focus ook steeds meer op slaap te liggen”.
De wereldwijde pandemie lijkt hierbij bovendien nog voor een versnelling te hebben gezorgd. Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine bleek dat 40% van de meer dan 2500 ondervraagde volwassenen een vermindering van hun slaapkwaliteit meldden sinds het begin van de Coronapandemie.