06/02/2023- De lijst met knelpuntberoepen is dit jaar opnieuw langer geworden. Het gaat nu al om 234 beroepen, 27 meer dan vorig jaar. Verpleegkundigen, werfleiders en technicussen voor industriële installaties blijven de meest gezochte profielen, maar tussen de nieuwkomers ook opvallend: verschillende profielen uit de toerismesector, zoals hotelreceptionist en reisagent.

De verklaring die VAB daaraan geeft, is duidelijk: “De gevolgen van corona op de arbeidsmarkt blijven nog steeds voelbaar. Sectoren die verplicht gesloten werden, krijgen hun vacatures moeilijk opnieuw ingevuld. Personeel vertrok er op zoek naar werk dat meer zekerheid gaf”. De Vlaamse regering en de VDAB kijken nu vooral naar opleidingen en duaal leren om de problemen rond knelpuntberoepen op te lossen, zo klinkt het.

Uit eerdere cijfers bleek al dat de toerismesector tijdens de Coronacrisis 1 op 3 toerismeprofessionals zag vertrekken door (economisch noodzakelijke) ontslagen en/of vrijwillige vertrekken naar andere sectoren.