16/09/2022_ De krant HLN schreef het gisteren al: overwinteren in het buitenland is dit jaar goedkoper dan thuisblijven. Maar ook de TUI reiskantoren noteren nu een opmerkelijke terugkeer van de overwinteringsvakanties. De hoge energieprijzen doen veel reizigers weer nadenken over een lang verblijf in het zuiden, zowel senioren als werknemers die willen telewerken in een inspirerende en zonnige omgeving. Die keuze wordt extra gestimuleerd doordat het prijskaartje intussen heel dicht in de buurt komt van gewoon thuisblijven. 

 

Een wekenlange overwintering op een vaste locatie in het zuiden was tot in de jaren 90 van de vorige eeuw een populaire formule. De Spaanse costa’s met badplaatsen als Benidorm en Torremolinos waren in die tijd zeer gegeerd. De voorbije twee decennia werden de winterreizigers eerder reislustige kosmopolieten die in het winterseizoen liefst een paar reizen ondernamen, ook buiten Europa.

De TUI reisbureaus merken dezer dagen evenwel een opvallende trend: de Belg komt weer veel vaker inlichtingen vragen over een lange vakantie van minstens drie weken in het zuiden. Als reden voor deze hernieuwde belangstelling wordt unaniem de stijgende energieprijs opgegeven. Dit heeft veel mensen aan het rekenen gezet en doen besluiten dat een lang verblijf in het zuiden financieel zeer aantrekkelijk wordt. Er worden dan ook elke dag tientallen lange verblijven geboekt en de trend komt zelfs steeds meer in een stroomversnelling. Nu al noteert TUI 50% meer overwinteraars dan vorig jaar.

 

Niet alleen senioren

Onder de geïnteresseerde reizigers zijn, naast de senioren die van hun pensioen willen genieten onder een milde winterzon, ook steeds meer werknemers die gebruik willen maken van de mogelijkheid die veel bedrijven bieden om in het buitenland te gaan werken. Dit concept van Workation – een samenstelling van werk (‘work’) en vakantie (‘vacation’) – stelt hen in staat om in een inspirerende omgeving te werken en tegelijkertijd hun kosten te verlagen.

 

Bestemmingen

De niet-Europese bestemmingen aan de Middellandse Zee bieden hierbij veruit de interessantste voorwaarden. Voor een verblijf van vier weken op de Turkse Riviera bijvoorbeeld, de populairste bestemming van de voorbije zomer, kan de Belg een all-in vijfsterrenhotel boeken voor nog geen €900 per persoon. Tunesië is veruit de meest prijsgunstige bestemming: hier kan men zelfs al een maand overwinteren aan €750.
Ook de hotels aan de Costa Blanca en de Costa del Sol, sinds jaar en dag bijzonder populair, doen financiële inspanningen om de Belgische wintergast aan te trekken. Ook hier kan je een maand verblijven voor minder dan € 900, zij het niet in all-in.
Liefst 150 hotels uit het aanbod van TUI bieden al een extra korting aan voor een verblijf van drie weken of langer.

 

Extra kortingen

Op basis van de duidelijk gestegen vraag naar lange verblijven heeft TUI verschillende hotels gecontacteerd om deze doelgroep nog meer tegemoet te komen met een extra korting van €50: de schoonmaakkost is immers lager bij een lang verblijf en de hotelkamer is gegarandeerd voor een lange periode bezet. De extra korting die de hotelier dan aanbiedt, verdubbelt TUI door hetzelfde bedrag van de vluchtprijs af te trekken. Op die manier komt er voor de overwinteraar een nog uitgebreider en prijsgunstiger aanbod tot stand.