Vorige week werd op ITB Berlijn, de grootste internationale reisbeurs ter wereld, naar jaarlijkse gewoonte de “World Travel Monitor” van het gerenommeerde onderzoeksbureau IPK International voorgesteld. Uit het onderzoek bleek niet alleen dat 2017 een topjaar was voor het toerisme wereldwijd, maar ook dat Spanje zichtzelf momenteel het populairste vakantieland ter wereld mag noemen. Voor 2018 wordt een globale toeristische groei van 5% verwacht.

Europees succes
Europa bleek vorig jaar wereldwijd een zeer belangrijkste groeiregio voor het internationale toerisme, zowel wat uitgaand als inkomend toerisme betreft. Vorig jaar gingen maar liefst 5,5% meer Europeanen op reis als het jaar voordien. Latijns Amerika leverde, net als Azië 5% meer toeristen. Noord Amerika was goed voor 7,5% meer outbound trips. Wereldwijd steeg het aantal reizen met 6% tot bijna 1,2 miljard reizen in totaal, meteen goed voor de grootste groei in 20 jaar. Opvallend is dat uit het onderzoek ook blijkt dat de impact van internationale terreur en terrorisme daalde. Meer bestemmingen zijn in 2017 als veilig bestempeld, al bleven er ook nog wel gevaarlijke gebieden bestaan.

Spanje populairste reisbestemming
Als er naar de bestemmingen gekeken wordt naar waar al die reizigers trekken, dan bleek Spanje (opnieuw) de grootste reisbestemming ter wereld, gevold door Amerika, Duitsland, Frankrijk en Italië. Afrika bleek daarentegen het sterkst stijgende continent (+9%), op de voet gevolgd door Europa (+8%), Azië & de Pacific (+6%), het Midden oosten (+ 5%) en tenslotte Noord-, Latijns-en Zuid Amerika (+3%) .

 Citytrips steeds populairder

Opvallend is dat citytrips als vakantieformule steeds belangrijker wordt, met een stijging van maar liefst 16% in 2017. Maar ook zon-en strandvakanties blijven met een mooie groei van 9% scoren. Enkel rondreizen gingen er vorig jaar wereldwijd met 2% op achteruit.

Voorspelde groei in 2018
De World Travel Monitor voorspelt ook voor 2018 groei, hoewel dit sterk afhankelijk zal zijn van veiligheid en stabiliteit in diverse regio’s. Latijns Amerika wordt als grootst mogelijke groeiregio getipt, gevolgd door Azië (+6%). Ook vanuit Europa worden in 2018 opnieuw 4% meer reizigers voorspeld.

Gevaar voor “overtoerisme”

Al die groei houdt ook gevaar in, meerbepaald gevaar voor “overtoerisme”. 25% van de ondervraagden in het wereldwijde onderzoek gaf aan zijn reisbestemming nu al “overcrowded” te vinden. Opvallend genoeg komt de algemene publieke perceptie daarbij niet altijd overeen met de realiteit want de drukst bezochte bestemmingen zijn volgens het onderzoek niet de steden die meestal in de media worden vernoemd, maar wel met stip de skioorden (19%).

Het komt er in de toekomst dus op aan het toerisme beter te spreiden. Sommige bestemmingen smeken immers nog steeds om meer toeristen…