10/05/2023- Dubai heeft in het eerste kwartaal van 2023 4,67 miljoen internationale, overnachtende bezoekers verwelkomd – goed voor een groei van 17% tegenover de 3,97 miljoen toeristen die de stad bezochten in dezelfde periode in 2022.  Met deze prestatie – de beste van de stad in het eerste kwartaal sinds de pandemie – is het emiraat goed op weg om de meest bezochte bestemming wereldwijd te worden.

Deze cijfers werden deze maand bekend gemaakt door het ministerie van Economie en Toerisme van Dubai op de 30ste editie van ATM, een internationaal reis-en toerisme-evenement in het Midden-Oosten voor professionals. Deze groei maakt van Dubai de snelst herstellende bestemming wereldwijd. In Q1 2023 telde Dubai zo’n 4,67 bezoekers, slechts 2% onder het bezoekersaantal (4,75 miljoen) in de eerste drie maanden van 2019 – voor de pandemie. Deze resultaten overtreffen ook de voorspelling van de WHO dat het aantal internationale toeristen dit jaar tussen 80% en 95% van het niveau voor de pandemie zou kunnen bereiken, vooral in Europa en het Midden-Oosten.

Tweede plaats voor West-Europese bezoekers

Uit de laatste cijfers bleek dat de Arabische Golfstaten (GCC) en MENA (MiddenOosten/Noord Afrika) met 29% voor de grootste groep bezoekers zorgden dit kwartaal. Op de tweede plaats komt West-Europa met 22%, gevolgd door Zuid-Azië (16%), de GOS-landen en Oost-Europa (15%) en Noord- en Zuid-Amerika (7%). Noord- en Zuidoost-Azië waren dan weer goed voor 6% van het aantal toeristen en Afrika en Australazië voor 4% en 1%.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 zijn de bezoekersaantallen uit bijna al deze regio’s ook gestegen: de GOS en Oost-Europa (+48%), MENA (+32%), Noord- en Zuid-Amerika (+9%) en Australazië (+2%) hebben zich volledig hersteld en overtroffen. Zowel Zuid-Azië als West-Europa naderen het niveau van voor de pandemie.

Indrukwekkende bezttingsgraad van hotels

Met dit verdere herstel van het toerisme kregen ook hotels de kans om het niveau van voor de pandemie te benaderen. De gemiddelde hotelbezettingsgraad bedroeg in de periode van januari-maart van dit jaar een indrukwekkende 83% – één van de hoogste ter wereld en bijna gelijk aan de 84% bezetting die in het eerste kwartaal van 2019 werd geregistreerd. Een opmerkelijke prestatie, aangezien de kamercapaciteit sindsdien met 26% is toegenomen. Eind maart 2023 telde de hotelsector van de stad in totaal 148.877 kamers in 814 hotelvestigingen, tegenover 118.039 kamers in 717 hotelvestigingen in 2019. In het eerste kwartaal van 2023 steeg het totale aantal hotels en kamers met 6% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Er werden 10,98 miljoen bezette overnachtingen geregistreerd, een groei op jaarbasis van 7% en een stijging van 27% ten opzichte van 2019, waarin 8,63 miljoen bezette kamernachten werden geregistreerd. Ook de gemiddelde verblijfsduur van gasten steeg naar vier nachten, een stijging van 14% ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Duurzaamheidsinitiatieven

2023 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Duurzaamheid’ in de VAE. Een belangrijke mijlpaal, aangezien Dubai zich momenteel voorbereid op de COP28, de VN-conferentie over klimaatverandering. “Duurzaamheid zal de kern vormen van al onze activiteiten op vlak van het bieden van de beste ervaring voor bezoekers. Op deze manier werken we verder aan onze missie om ‘s werelds beste stad om in te wonen en te werken te worden,” zegt HE Helal Almarri, directeur-generaal van het ministerie van Economie en Toerisme van Dubai. De COP28 biedt ook gelegenheid om het Dubai Sustainable Tourism (DST)-initiatief onder de aandacht te brengen, dat bedoeld is om de duurzaamheid van de toeristische sector te verbeteren en bij te dragen tot bredere doelstellingen op het gebied van schone energie en duurzame ontwikkeling. DST zal Dubai ook voorbereiden op reizigers die meer op zoek zijn naar duurzame, authentieke lokale ervaringen. Een belangrijk DST-initiatief is de Dubai Can-campagne, die het gebruik van herbruikbare flessen aanmoedigt. Het initiatief heeft sinds de lancering in februari 2022 het aantal plastic waterflessen voor eenmalig gebruik in slechts één jaar tijd met meer dan 7 miljoen verminderd.

Gastronomie en evenementen

Ook gastronomie en evenementen zullen belangrijke elementen blijven om de constante groei van Dubai te blijven verzekeren. Diversiteit, prijs-kwaliteitsverhouding, authenticiteit en ervaring staan centraal in de culinaire scene van de stad en de investeringen van de stad in infrastructuur en ontwikkelingsmogelijkheden maken van Dubai een populaire plek voor start-ups en wereldwijd talent. Het stedelijk masterplan Dubai 2040 streeft naar een toeristische attractie-uitbreiding van meer dan 100% tegenover het huidige aantal. “Dit jaar staan qua evenementen, naast de COP28, onder andere ook het zomerse familie-evenement Dubai Summer Surprises, het Dubai Esports and Games Festival en de Dubai Fitness Challenge op de planning.

Foto’s @ Dubai Tourism/Charly PR