19/01/2024- Brussels Airlines heeft gisteren tijdens een uitgebreide modeshow de nieuwe uniformen voorgesteld voor haar cabinepersoneel, piloten en luchthavenmedewerkers. Vanaf 1 maart zullen deze door meer dan 2.600 medewerkers gedragen worden, aan boord van de vliegtuigen en op de luchthaven(s). Opvallend: de nieuwe uniformen laten meer genderdiversiteit toe in de looks van het personeel. 
De nieuwe uniformen, die zijn ontworpen door Gabrielle Szwarcenberg, een jonge designer van de Antwerpse modeacademie, zijn in donker marineblauw met champagnekleurige details. “Het nieuwe kleurenpallet en het ontwerp sluiten naadloos aan bij de nieuwe huisstijl van Brussels Airlines, die in november 2021 gelanceerd werd. De collectie is geïnspireerd op glamoureuze uniformen uit de jaren ’60, met hedendaagse en toch tijdloze silhouetten en de introductie van rolkragen en jurken met een A-lijn” zo klinkt het.
Duurzaamheid
Het hele ontwerpproces heeft twee jaar in beslag genomen en gebeurde in zeer nauwe samenwerking met de mensen die het uniform zullen dragen. Uit verschillende ontwerpen heeft het personeel het uiteindelijke design gekozen. Elke leverancier die betrokken is in het project kreeg ook hoge standaarden opgelegd in verband met duurzaamheid en eerlijke werkomstandigheden. Zo werd er bv gewerkt met diervriendelijke wol, BCI-gecertifieerd katoen en innovatieve materialen zoals veganistisch leer op basis van druiven en cactussen.
De huidige uniformen zullen ook worden ingezameld en gerecycleerd. Ze krijgen een tweede leven, meer details daarover worden binnenkort aangekondigd.
Genderdiversiteit
Opvallend: het personeel krijgt meer opties om zich genderneutraal te kleden. Voor het eerst kan kan er namelijk gekozen worden uit een aantal genderneutrale items, zoals een rolkraagtrui of sneakers. En zo mag een man voortaan ook een sjaaltje dragen en kan een vrouw opteren voor een stropdas. Ook de “manbag” verdwijnt, mannen en vrouwen kunnen voortaan uit dezelfde tassenlijn kiezen.

 

 

Stijlgids

Ook de stijlgids van Brussels Airlines, die de gehele look bepaalt van het personeel, wordt inclusiever. Zo was volgens die stijlgids make-up verboden voor mannen en verplicht voor vrouwen. Daar komt nu verandering in: de regels voor kapsels, make-up en juwelen gelden voortaan voor iedereen. Make-up mag, maar hoeft niet langer. En ook mannen mogen zich dus schminken.

Die mannen krijgen trouwens ook meer kapselkeuze. Mannen moesten tot nu toe hun haar knippen zodra die de schouderlengte bereikte. Nu mag het, zoals bij de vrouwen, langer. Maar dan moet het om veiligheidsredenen wel worden opgestoken.

Ook zichtbare tatoeages hoeven niet langer verstopt te worden en oorbellen voor mannen (max 2) zijn ook niet langer verboden. Net als nagelak.

“Deze nieuwe uniformen zijn perfect in lijn met het DNA van Brussels Airlines: de Belgitude, de samenwerking met jong talent, een focus op duurzaamheid en inclusiviteit” aldus Tilman Reinshagen, COO, Brussels Airlines.