27/11/2017- Reizigers die vanaf de Nederlandse luchthaven Amsterdam-Schiphol Airport vliegen, kunnen daar vanaf morgen in bepaalde gevallen op afspraak door de veiligheidscontrole. met een zogenaamde “Personal Security Pass”. Ze kiezen daarbij zelf op voorhand het tijdsstip van controle zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken over het halen van hun vlucht.

Schiphol voert de securityreservering via “Personal Security Pass” eerst bij wijze van proef in. Vanaf morgen (28 november) tot maandag 11 december kunnen reizigers daarbij online een tijdslot kiezen om door de veiligheidscontrole te gaan.

Zijn de resultaten van de proef positief, dan wordt het systeem uitgebreid en kunnen reizigers daarna structureel op afspraak langs de securitycheck. Zowel reiziger als luchthaven ondervinden daarbij voordelen want Schiphol kan de drukte zo beter in de hand houden, terwijl reizigers een vast tijdstip krijgen zodat ze geen al te grote tijdsmarges meer moeten inbouwen in hun agenda.

Voor wie?

Niet alle passagiers kunnen echter al een reservering voor de securitycheck maken. Enkel wie naar een bestemming binnen Schengen vliegt, komt in aanmerking. Daarnaast wordt er enkel tussen 10 en 13.30 uur op afspraak gewerkt omdat in die periode van de dag de rijen op Schiphol het langst zijn. Per dag zijn er zo’n 400 plaatsen beschikbaar.

De speciale doorgang van de Personal Security Pass bevindt zich in Vertrekhal 1, check-in balie 1A.

Voorbeeld van Disneyland Paris & luchthaven Montreal

De ‘toegang op afspraak’-methode is niet nieuw in de toeristische industrie. Zo werken verschillende populaire attracties in Disneyland Paris al jaren volgens het systeem. Ook op de luchthaven van Montreal (Canada) is het al langer mogelijk om op afspraak door de securitycheck te gaan.

Wie in Schiphol op afspraak door de controle wil, kan vanaf vier dagen voor vertrek kosteloos een tijdslot op de App of via de website van Schiphol reserveren: http://www.schiphol.nl/securitypass  Er kan gekozen worden voor 3 momenten: een uur en een kwartier, anderhalf uur, of een uur en drie kwartier voor hun vlucht.