10/11/2020- Aan de Belgische kust is onlangs de nieuwe Kustfietsroute geopend. De route is één van de acht Vlaamse “icoonfietsroutes” die vanaf het voorjaar van 2021 de klassieke LF-routes zal vervangen. Met de icoonfietsroutes wil Vlaanderen zich meteen ook op de kaart zetten als een internationale bestemming voor fietsvakanties.

Fietsers kunnen aan de Belgische kust voortaan gebruik maken van de nieuwe Kustroute. De Kustroute vervangt de bijna twintig jaar oude Kustfietsroute van Westtoer en komt ook in de plaats van de LF1 Noordzeefietsroute. Ze sluit aan op de Kustroute in Nederland en La Vélomaritime in Frankrijk.

De nieuwe fietsroute is zo’n 93 kilometer lang en is de eerste van 8 fietsroutes die Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg nog zullen uitrollen tem juli 2021.

De thematische routes worden voortaan dus “icoonfietsroutes” genoemd en zullen integraal op het fietsknooppuntennetwerk liggen. Bij het ontwerpen ervan, werd aandacht besteed aan de bereikbaarheid van de start- en eindpunten met het openbaar vervoer en met aansluitingen met routes in Wallonië, Nederland en Frankrijk. De bewegwijzering gebeurt in 2 richtingen en wordt volledig vernieuwd.

Op eigen tempo

“Fietsen is ons Vlamingen met de paplepel ingegeven. Maar het hoeft niet altijd om de snelste te zijn. Vanaf de fiets kan je Vlaanderen ook op je eigen tempo ontdekken op een duurzame en gezonde manier”, aldus Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Je beleeft Vlaanderen vanaf de eerste rij: de natuur, het erfgoed, het goede leven. Op de fiets zit je er middenin. Het fietsknooppuntensysteem, het grotendeels vlakke landschap en de grote diversiteit én nabijheid van de toeristische belevingen maken Vlaanderen makkelijk befietsbaar. Ik ben dan ook trots dat we samen met de provincies de nieuwe routes versneld kunnen uitrollen, zeker nu meer en meer mensen de fiets (her)ontdekken”, zegt Demir. “Samen maken we van Vlaanderen een echt fietsland.”