Om vertragingen bij boarding tot een minimum te beperken, stapt Ryanair vanaf 1 november over op een volledig nieuwe bagagepolitiek. Zo verlaagt de Ierse lowcostmaatschappij haar tarieven om bagage in te checken en verhoogt ze meteen ook het toegestane gewicht ervan. En enkel klanten die voor priority boarding betalen, mogen nog met 2 stukken handbagage de cabine in.

Ryanairpassagiers checken momenteel nog zelden bagage in. In plaats daarvan kiezen ze liever voor de twee stukken handbagage (een handtas + een groter stuk) die gratis in de cabine mogen worden meegenomen als die aan de nodige afmetingen en gewicht voldoen. “Maar teveel reizigers maken er gebruik van”, laat Ryanair nu weten. “Daardoor is er niet alleen genoeg ruimte is in de cabine voor al die trolleys maar ontstaan er ook vertragingen bij het instappen”. Die vertragingen leiden dan weer tot vluchtvertragingen, wat de maatschappij ontzettend veel geld kost. Daarom wordt heel de bagage policy aangepast.

Wat verandert er precies?

1) Vanaf 1 november stijgt het toegelaten gewicht voor alle ingecheckte koffers van 15 naar 20 kilogram. Wie meer dan 20 kilo bagage wil inchecken, betaalt vanaf 1 november minder: 25 Euro per koffer in plaats van 35 euro.

2) Twee stukken handbagage blijft enkel toegestaan voor Priority Boarding-klanten. Hun bagage moet wel aan de huidige handbagagevereisten blijven voldoen. Alle andere klanten mogen slechts met één (klein) stuk handbagage meer aan boord.

Twee wachtrijen bij boarding

Om de veranderde bagagepolitiek in de praktijk te kunnen brengen, komen er voortaan twee wachtrijen aan de gate. Eén voor de priority boarding klanten met twee stuks handbagage en een voor de andere reizigers met één stuk bagage.
Het nieuwe bagagebeleid wordt geïntroduceerd op 1 november en geldt voor alle boekingen die vóór 1 november zijn gemaakt en voor alle Ryanairvluchten vanaf die datum.

Uitzondering voor baby’s & medische benodigdheden

Ryanair benadrukt wel dat reizigers met baby’s nog steeds een babytas van maximaal 5 kilogram mogen meenemen op het vliegtuig.
Ook klanten die specifieke medisch materiaal aan boord nodig hebben, zullen deze nog steeds in de cabine kunnen meenemen, mits ze vooraf contact opnemen met de speciale-assistentielijn van de airline en het medisch materiaal aan alle eisen van de airline voldoet.