18/03/2022- Reizigers die met Finnair naar Japan en Zuid-Korea reizen, vliegen sinds deze maand over de Noordpool. Om dat speciale moment te onderstrepen, ontvangen de passagiers van deze vluchten vanaf nu een speciaal “Noordpoolcertificaat” van de Finse airline.

De eerste vlucht van Finnair over de Noordpool sinds bijna drie decennia vond plaats negen dagen geleden op 9 maart. Vlucht AY073 van Helsinki naar Tokyo volgde toen niet meer haar klassieke route naar het oosten maar vloog naar het noorden en vloog daarbij ook over de Noordpool.

 

Nieuwe route vermijdt Rusland

De routewijziging is een gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne waarbij zowat alle Europese airlines sinds deze maand het Russische luchtruim volledig vermijden. De Airbus A350 van Finnair deed er 12 uur en 52 minuten over om haar reis over het poolgebied te volbrengen. Daarbij kregen de passagiers aan boord ook exact te horen kregen wanneer ze de Noordpool overvlogen.

Deze onvoorziene terugkeer naar de Noordpool voor Finnair vindt plaats bijna 40 jaar nadat de airline al als eerste luchtvaartmaatschappij non-stop over de Noordpool vloog van Europa naar Japan. In 1983 was Ismo Kuosmanen immers de eerste Finnair-piloot die over de Noordpool vloog. Leuk om weten: nu, bijna 40 jaar later, was zijn zoon en Finnair A350-captain Aleksi Kuosmanen één van de 4 cockpitbemanningsleden die de historische vlucht uitvoerden, “De Noordpool overvliegen, staat zo goed als zeker op de bucketlist van elke langeafstandspiloot, en voor mij heeft deze vlucht deze extra persoonlijke betekenis” aldus Aleksi. “Uren van zorgvuldige planning gingen aan deze vlucht vooraf, om een vlotte en veilige vlucht te garanderen”.

 

Magnetisch kompas

De Noordpoolvlucht verliep rustig. “Het enige wat opviel, was dat het goede oude magnetische kompas – dat we steeds in de cockpit bij hebben als backup-systeem-een beetje in de war raakte”, aldus Aleksi. “Maar uiteraard werd de navigatie nauwkeurig gehandhaafd door de andere navigatiesystemen van het vliegtuig”.
De noordelijke route van Finnair ging van Finland naar Noorwegen over Spitsbergen en de Noordpool, zo naar Alaska en vervolgens over de zee naar Japan.
Passagiers van de allereerste vlucht van Finnair over de Noordpool in 1983 ontvingen reeds een speciaal certificaat. Maar dit jaar krijgen de gelukkige passagiers daarnaast ook nog een speciale “Moomin-sticker” met de beroemde Finse stripfiguur erop.

 

Foto’s @ Finnair