TUI investeert opnieuw in duurzaamheid door de leasing van 3 Embraer-toestellen type E195 E2 voor het Belgische TUI fly Belgium. Deze zullen vanaf de eerste helft van volgend jaar worden ingezet met de luchthaven van Antwerpen als basis. De nieuwe toestellen vervangen de huidige Embraer E190’s die bij TUI fly Belgium sinds 2016 operationeel zijn. Door de sterke reductie van de CO2-uitstoot die hiermee gepaard gaat, bouwt TUI zo verder aan de ecologische vooruitgang. Ook de halvering van de geluidsuitstoot komt tegemoet aan het welzijn van de omwonenden van de luchthaven. Net als bij de eerdere introductie van andere toesteltypes krijgt TUI fly Belgium de primeur binnen TUI Group.

TUI fly Belgium, opgericht in 2004 en de tweede grootste luchtvaartmaatschappij in België, kan een mooi palmares voorleggen qua verjonging en dus verduurzaming van haar vloot. In 2013 leasede het bedrijf als eerste een Boeing 787 ‘Dreamliner’, gevolgd door vier Embraer E190-toestellen in 2016 en vier Boeings 737-8 in 2018. Telkens ging het om de recentste vliegtuigtypes die een opmerkelijke vooruitgang betekenden qua vermindering van de CO2- en geluidsuitstoot. Volgend jaar komt er een vervolg aan dit sterke verhaal: de introductie van drie Embraer E195 E2-toestellen.

Voordelen

Deze drie toestellen vervangen de E190-vliegtuigen die grotendeels werden ingezet op de luchthaven van Antwerpen. De voordelen van het nieuwe type situeren zich op enkele belangrijke terreinen:

Het toestel heeft 136 stoelen, 24 meer dan de 112 stoelen in de E190. De vliegtuigconfiguratie bij Embraer – twee in plaats van drie stoelen naast elkaar, zeer gewaardeerd door koppels – blijft ook bij dit type behouden.

Door technisch performantere motoren en door aanpassingen in de aerodynamica is de CO2-uitstoot per stoel liefst 33% lager dan bij de Embraer E190. Binnen een normaal vluchtprogramma betekent dit jaarlijks 29,7 ton minder uitstoot per stoel. Bij het opstijgen en landen draagt het geluid van de E195 tot 50% minder ver dan bij de E190. Daardoor behoort de E195 E2 tot de allerstilste toestellen binnen het ‘regional’-segment, het kleinere vliegtuigtype. Zowel de lawaaireductie als de verminderde uitstoot zijn ‘Chapter 14 certified’.

Ook de afstand die de nieuwe toestellen kunnen overvliegen, stijgt behoorlijk. Tot op heden vloog TUI fly vanuit Antwerpen niet verder dan 1900 kilometer. Afhankelijk van de lengte van de startbaan, de vluchtbezetting en de windrichting kan de E195 E2 een afstand tot 4455 kilometer overbruggen. Door de beperkte lengte van de startbaan in Antwerpen kan de E195 E2 van daaruit bestemmingen tot 2280 kilometer verder bereiken. Deze ruimere ‘range’ opent op termijn perspectief voor nieuwe, verder gelegen bestemmingen vanuit Antwerpen.

Ecologisch verhaal

Gunther Hofman, Managing Director van TUI fly Western Region: “TUI fly Belgium heeft eerder al bewezen steeds te streven naar een milieuvriendelijkere luchtvaart. We zijn dan ook oprecht blij dat TUI Airline ons de mogelijkheid geeft om de vernieuwende E195 E2 exclusief aan de Belgische reiziger aan te bieden. Zeer belangrijk is ook dat we een positief ecologisch verhaal kunnen brengen naar de directe omgeving van de Antwerpse luchthaven.”

De levering van de drie E195-toestellen wordt verwacht in het voorjaar van 2023. Ze zullen dan zo snel mogelijk operationeel worden gemaakt en de huidige toestellen vervangen.

Foto’s @ TUI Group