08/02/2023- De Europese Commissie heeft 10 internationale treinprojecten geselecteerd die nu verdere steun van het Europees politieke orgaan zullen krijgen. Eén daarvan is de treinverbinding Amsterdam-Brussel-Barcelona die – volgens de laatste aankondigingen van initiatiefnemer European Sleeper- in voorjaar 2025 zal gelanceerd worden.

European Sleeper is een jong Belgisch-Nederlands bedrijf dat eind mei haar eerste nachttreindienst zal opstarten tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn, met bijkomende stops in Antwerpen en Rotterdam. In een latere fase (gepland 2024) zal deze trein dan verder rijden via Dresden naar eindbestemming Praag. De opstart van de lijn was oorspronkelijk in 2021 al voorzien, maar de lancering werd door praktische spoorwegproblemen echter al meermaals uitgesteld.

Het tweede nachttreinproject van European Sleeper is nu aangekondigd voor voorjaar 2025 tussen Amsterdam en Barcelona, met avondlijke haltes in Rotterdam, Antwerpen, Brussel en Rijsel en vervolgens in Avignon, Montpellier en Perpignan (Frankrijk) & Figueres en Girona (Spanje) de volgende ochtend.

 

Slechte samenwerkingen tussen landen

Het is dit tweede project dat nu als één van de tien proefprojecten door de Europese Commissie is geselecteerd met als doel nieuwe spoordiensten op te zetten of bestaande lijnen te verbeteren. Zo wil Europa de grensoverschrijdende spoorwegverbindingen in de hele EU verbeteren en sneller, frequenter en betaalbaarder maken.

Het opstarten van internationale langeafstandstreinverbindingen blijkt immers geen makkelijke opgave. De problemen met capaciteitstoewijzing op het spoor in de verschillende landen en de slechte samenwerking tussen nationale infrastructuurbeheerders belemmeren de uitbreiding van het internationale netwerk in de Europese Unie. De vraag naar groene mobiliteit neemt echter wel toe en dus wil de Europese Commissie helpen.

“De Europese Commissie wil spoorwegmaatschappijen nu helpen nieuwe internationale treinverbindingen te creëren – overdag en ‘s nachts – door de vele belemmeringen voor grensoverschrijdend spoorvervoer weg te nemen”, schreef zij in een oproep tot het indienen van aanvragen die afgelopen zomer werd gelanceerd.

De andere treinprojecten die door de EU werden geselecteerd voor verdere steun, vind je hier.

Foto’s @ European Sleeper & EU transport