13/12/2023- Gisteren is de eerste Nightjet-nachttrein uit Berlijn in het station van Brussel-Zuid aangekomen. Daarmee heeft Brussel nu 2 verschillende nachttreinverbindingen van/naar de Duitse hoofdstad. Want ook European Sleeper rijdt sinds mei met haar nachttreinen naar Berlijn. Daarnaast rijdt het Oostenrijkse Nightjet ook vanuit Brussel naar Wenen.

De Nightjet nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB zal 3X per week rijden tussen Brussel-Zuid en Berlijn, net als de Nightjet naar Wenen. In feite gaat het om dezelfde vertrekken, want de wagons naar Berlijn en Wenen vertrekken als één trein. In de Duitse stad Mannheim wordt het deel naar Berlijn gekoppeld aan de Nightjet die tussen Parijs naar Berlijn rijdt. Het deel naar Wenen wordt gekoppeld aan de Nightjet tussen Parijs en Wenen. Reizigers hoeven daarbij niet over te stappen.

Vanaf herfst 2024 (oktober) wil Nightjet dagelijks de verbindingen aanbieden.

Aan boord kan de reiziger kiezen tussen 3 verschillende comfortklasses: een gewone zitplaats, een plaats in een ligrijtuig (coupés van 4 tot 6 personen of solo mini-cabines) of 100% genieten van het comfort van een echt bed (slaaprijtuigen).

Brussel als hub voor nachttreinen?

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft al eerder aangegeven dat hij van Brussel een hub voor nachttreinen wil maken. Maar nieuwe verbindingen blijken nog niet voor morgen wegens een gebrek aan nieuwe couchette- en slaaprijtuigen. De enige spoorwegmaatschappij die nieuwe wagons heeft besteld, is de Oostenrijkse ÖBB. Er is bv veel vraag naar nieuwe nachttreinverbindingen naar Zuid-Europa, maar dat zit er dus nog niet meteen aan te komen.

 

Foto’s @ ÖBB- Harald Eisenberger