19/07/2021- Vanaf vandaag, maandag 19 juli, gaat Ierland open voor bezoekers uit de Europese Unie die in het bezit zijn van het digitale COVID-certificaat en dit zonder quarantaineverplichtingen bij aankomst.

Concreet moeten EU reizigers voor vertrek nu een zogenaamd ’Passenger Locator Form’ invullen waarin ze kunnen aangeven met welk bewijs ze reizen:

1) bewijs van volledige vaccinatie

2) bewijs van herstel van COVID-19 in de afgelopen 180 dagen

3) bewijs van negatieve RT-PCR-test maximaal 72 uur oud bij aankomst.

 

Dit formulier wordt vóór vertrek naar Ierland geverifieerd bij de relevante vervoerder en bezoekers kunnen worden gevraagd om het certificaat dat op hun formulier staat te overleggen. Bij aankomst in Ierland worden ook steekproeven uitgevoerd op de digitale COVID-certificaten.

Kinderen en jongeren ook welkom

Jongeren vanaf 12 tem17 jaar moeten beschikken over een negatieve PCR-test van max 72u oude bij aankomst. Kinderen uit de EU onder de 12 jaar kunnen naar Ierland reizen zonder test. Eventuele toekomstige wijzigingen zijn te vinden op de website van de Ierse regering.

Opgelet: Het is wel belangrijk te weten dat alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd of die in de afgelopen 180 dagen zijn hersteld van COVID-19, tijdens hun verblijf in Ierland bars en restaurants in mogen. Deze regel zal naar verwachting vanaf 26 juli van toepassing zijn en het digitale COVID-certificaat van de EU kan als bewijs worden gebruikt. Degenen die in hotels verblijven, kunnen wel genieten van de gemeenschappelijke binnenruimtes van hun accommodatie.

 

Noord Ierland

Noord-Ierland past een systeem toe waarbij landen worden ingedeeld in drie categorieën (groen, rood en oranje) en de maatregelen die worden genomen, zijn afhankelijk van het land van herkomst of doorreis van bezoekers. Meer informatie is te vinden op de website van de regering van Noord-Ierland.