26/02/2019- Het aantal singles in onze samenleving blijft stijgen. In België zijn er ongeveer 1,7 miljoen alleenwonenden, dat is al ongeveer 30% van de Belgische bevolking. Het fenomeen dat merkbaar is in de hele westerse wereld, is ook de toeristische sector niet ontgaan. Daarom maken steeds meer cruiserederijen hun schepen ook toegankelijk voor alleenreizenden.  

Dat cruisen aanvankelijk vooral voor koppels bestemd was, had te maken met het economisch model van de cruisemaatschappijen. Om de prijs te drukken werden schepen alsmaar groter. Cruiseprijzen werden wel goedkoper maar omdat een groot deel van de winst moest komen van wat aan boord wordt gespendeerd (in winkels, restaurants, bars, etc) was het belangrijk dat in elke hut twee passagiers zaten. Grote, beursgenoteerde rederijen genereerden zo zelfs tot 30% van hun winst aan boord. Een schip dat halfvol zit, rendeert niet. Daarom moesten singles vaak een toeslag betalen om het verlies aan inkomsten te compenseren. Soms werd gewoon 100% extra gerekend, alsof betaald moest worden voor een virtuele passagier.

Pioniers

Een voorloper in het ‘anders denken’ is wellicht het Britse Fred. Olsen Cruises, dat altijd al een aantal single hutten heeft gehad op hun relatief kleine schepen. Een andere pionier is Norwegian Cruise Line, dat rond de eeuwwisseling het idee lanceerde om grote schepen te bouwen met daarin een speciale zone voor alleenreizenden. De tamelijk kleine hutten  werden ‘studio’s’ genoemd & de gasten van dit gedeelte van het schip hadden een gemeenschappelijke lounge, waar alleen zij toegang toe hadden. Zo wist je meteen welke van je medepassagiers ook alleen was, wat het contact vergemakkelijkte.

De laatste vijf jaar zien we heel wat rederijen die initiatieven nemen om singles aan het cruisen te krijgen. Toen rederij Royal Caribbean International in 2014 de Quantum of The Seas lanceerde, was dit hun eerste schip met accommodatie voor alleenreizenden. Vanaf toen had elk van hun nieuwe schepen singlehutten. Ook de renovatieprogramma’s voorzien éénpersoonshutten op de oudere schepen.

Holland America Line is een ander voorbeeld. Wat aanvankelijk een traditionele rederij was – met het tweepersoonsverdienmodel – is nu een moderne cruise-aanbieder met hutten voor singles.

Stijgende faciliteiten voor singles aan boord

Met de komst van meer dan 100 nieuwe cruiseschepen in de volgende vijf jaar zal het aantal faciliteiten voor singles nog toenemen. Tegelijk worden heel wat inspanningen gedaan op prijsniveau. Wie alleen reist kan nu vaak genieten van speciale afvaarten waarbij de single supplementen geschrapt worden, of sterk verminderd. Ook aan boord merkt men nieuwe initiatieven om mensen die alleen reizen met elkaar in contact te brengen. Excursies zijn vaak een mooie gelegenheid om sneller andere gasten te leren kennen.

Verschillende gespecialiseerde reisorganisaties bieden bovendien ook groepscruises aan, wat ook een mogelijkheid is om zich omringd te voelen. Een ideale manier om het cruisen, en misschien ook een nieuwe partner, te ontdekken…