04/06/2024- Op Brussels Airport is gisteren de eerste vlucht (SN 481) naar Nairobi vertrokken na een event aan de gate, in aanwezigheid van o.a. Dorothea von Boxberg (CEO Brussels Airlines), Arnaud Feist (CEO Brussels Airport) en Peter Maddens (Belgisch ambassadeur in Kenia). Na een pauze van 9 jaar verbindt onze nationale luchtvaartmaatschappij daarmee ons land weer met Kenia, zowel een populaire toeristische als zakenreisbestemming.

De bestemming zal deze zomer 6X per week worden aangevlogen, waarvan 4 keer rechtstreeks. De andere 2 vluchten verlopen met tussenstop in Kigali. Vanaf oktober wordt de frequentie gehalveerd tot 3 vluchten per week (waarvan 2 via Kigali). In de wintermaanden erna gaat de frequentie naar weer naar 2 rechtstreekse vluchten per week en 2 via Kigali, dus 4 per week in totaal.

De vlucht wordt uitgevoerd met een Airbus A330, de tiende in de vloot van Brussels Airlines.

 

Succes

Sinds de (her)nieuw(d)e route werd aangekondigd, heeft de maatschappij trouwens al 50.000 tickets verkocht. “Hiermee is deze route een succes nog voor de eerste vlucht is opgestegen” aldus Dorothea von Boxberg trots. ““We zien dat veel Belgen interesse hebben om Kenia te ontdekken. Onze eerste vluchten naar Nairobi zijn volledig uitverkocht. Nairobi is een bruisende stad en het ideale vertrekpunt voor een onvergetelijke reis naar Kenia. Ook in de omgekeerde richting bieden we veel connecties naar Europa en daarbuiten, waardoor er voor mensen in Kenia meer mogelijkheden zijn om in het buitenland te studeren, te reizen of te werken.” ​zo klinkt het.

 

Boost

De Kenyan Tourism Board (KTB) verwacht dat deze route een boost zal zijn voor het toerisme en de Keniaanse economie. Uit cijfers van KTB blijkt dat ​ toeristen uit Europa goed zijn voor 29% van alle aankomsten in Nairobi, omgerekend 572.352 reizigers per jaar.

 

Hernomen vlucht

Een volledig nieuwe route is het niet voor Brussels Airlines. Meer zelfs, in 2002 had Nairobi de eer om de allereerste langeafstandsvlucht van het nieuwe SN Brussels Airlines te mogen verwelkomen. Maar in 2015/2016 werd de route overgeheveld naar een andere maatschappij uit de luchtvaartgroep, nl Lufthansa. Momenteel vliegt de Duitse maatschappij ook nog steeds 5X per week op Kenia, vanuit Frankfurt. In de winter wordt dat opnieuw een dagelijkse vlucht. Ook zustermaatschappij Swiss vloog in het verleden op Nairobi (vanuit Zurich) maar die route werd sinds de Coronacrisis niet meer opgestart.

 

Afrika expert & groeiplannen

Brussels Airlines is de Afrika-expert van Lufthansa Group met momenteel 18 bestemmingen in sub-Saharaans Afrika. De luchtvaartmaatschappij heeft ambitieuze groeiplannen, Nairobi is hier het eerste tastbare resultaat van.

“Ons Afrikaanse netwerk is – in tegenstelling tot dat van sommige andere Europese luchtvaartmaatschappijen- winstgevend”, zo laat von Boxberg vandaag in zakenkrant De Tijd optekenen. “Met de tien huidige langeafstandstoestellen boeken we bijna evenveel omzet als met de ruim veertig toestellen op onze Europese bestemmingen”.

Brussels Airlines heeft nooit eerder naar zoveel Afrikaanse bestemmingen gevlogen als nu. “En we werken eraan om volgend jaar opnieuw een langeafstandstoestel toe te voegen”, aldus von Boxberg. “Dat zullen we niet meteen gebruiken voor nieuwe bestemmingen, maar om de frequentie op bestaande Afrikaanse bestemmingen te verhogen”.

 

Foto’s @ Brussels Airlines