05/02/2021- De Belgische vakantieparken mogen, samen met de campings, vanaf aanstaande maandag (8 februari) weer open. Dat is zonet beslist op het overlegcomité van de Belgische overheid.

(openingsfoto: Center Parks)

De beslissing sluit daarmee aan op het arrest van de Raad van State, die eerder deze week de verplichte sluiting van vakantieparken en campings al vernietigde wegens discriminatie. Sinds 3 november moesten bij ministerieel besluit vakantieparken, bungalowparken en campings gesloten blijven (behalve voor personen die er hun vaste verblijfplaats hebben), maar mochten hotels, B&B’s en alleenstaande vakantieverblijven wel open blijven. De Raad stelde vast dat de overheid geen ‘minimaal aannemelijke verantwoording’ kon geven voor het onderscheid.

Krokusvakantie

De overheid legt zich nu neer bij die schorsing door de Raad van State en vanaf aanstaande maandag mogen vakantieparken en campings dus weer officieel open. Dat betekent goed nieuws voor de parken, zeker met oog op de krokusvakantie. Nu niet-essentiële buitenlandse reizen -tot minstens 1 maart nog- verboden zijn, kunnen de vakantieparken en campings ook bijdragen tot een ruimere spreiding van binnenlandse toeristen.

Voor de vakantieparken/campings gelden wel dezelfde regels als bij de hotels. Verblijven/vakanties moeten dus in eigen bubbel plaatsvinden. De restaurants in de parken/op campings blijven verplicht gesloten, maar take way & maaltijden geleverd aan de vakantiewoningen mag wel. Tropische zwembaden mogen nog niet open, maar verschillende vakantieparken zullen extra buitenactiviteiten aan hun aanbod toevoegen om een verblijf zo aangenaam en gevarieerd mogelijk te maken. (foto: Center Parks)

 

Foto: Vakantiepark Roompot in Nieuwpoort