Vorige week heeft TUI haar aanbod voor zomerseizoen 2025 gelanceerd (dat loopt van de paasvakantie tot eind oktober) en « in deze eerste maanden proberen hotels reizigers te verleiden met aantrekkelijke vroegboekkortingen » zo laat de grootste reisaanbieder van het land weten . Maar de Belg beperkt vaak zijn eigen reiskeuze door (te) laat te boeken, zo blijkt… 

«Waar deze kortingen jarenlang beschikbaar waren tot eind januari of februari, werd januari dé maand waarin Belgen hun zomervakantie vastlegden, mede dankzij het afronden van de feestdagen, de binnenkomst van de eindejaarspremie en de mogelijkheid om verlof aan te vragen. Dit ritme staat echter onder druk, en om verzekerd te zijn van de beste prijs en de grootste keuze, zal de Belgische vakantieganger zijn plannen eerder moeten maken » zo klinkt het.

 

Jaar op voorhand

TUI Belgium gaf al vaker aan dat België aanzienlijk later boekt dan andere Europese landen. In de Scandinavische landen kan je al een jaar op voorhand reserveren. In het Verenigd Koninkrijk, de grootste markt, is het zomeraanbod al in mei beschikbaar. In Nederland vanaf juni en in Duitsland vanaf september, respectievelijk zes, vijf en twee maanden vroeger dan in België. In deze landen heeft de reiziger een grotere keuze uit hotels en kamertypes en profiteert hij volop van vroegboekkortingen. Dat leidt ertoe dat het aanbod vaak al beperkt is tegen de tijd dat Belgische vakantiegangers beginnen te boeken, vooral in populaire gezinsaccommodaties.

 

Uniforme vroegboekperiode

«Want waar accommodaties voorheen vaak rekening hielden met de specifieke boekingsgewoonten van individuele markten, zien we dat steeds meer hotels een uniforme vroegboekperiode hanteren voor alle markten. Zo past de bekende hotelketen RIU voor zomerboekingen een vroegboekdeadline toe van 12 december, bijna twee maanden eerder dan voorheen op de Belgische markt. Andere ketens, zoals Paloma in Turkije, gebruiken een degressieve korting waarbij de hotelkamer in januari al flink duurder is dan bij boeking in november. De vroegboekkorting varieert gemiddeld tussen de 10% en 20% van de hotelprijs en maakt een aanzienlijk verschil voor de reiziger.

Willen Vlaamse gezinnen van deze kortingen blijven profiteren, dan zullen zij zich moeten aanpassen aan de vroegere Europese boekingstijden en in november of december boeken. Dit is van toepassing op zowel vlieg- als autovakanties » concludeert TUI.

Foto’s @ Pixabay