09/07/2020- Vandaag heeft het Belgisch Ministerie van Buitenlandse zaken een ge-update kleurenschema gepubliceerd ivm de kleurencodes die worden ingevoerd voor reizen naar het buitenland (EU & Schengen). De kleurcodes moeten reizigers aangeven wanneer quarantaine al dan niet verplicht/aangeraden is bij thuiskomst van de reis & dit dus afhankelijk van hun reisbestemming.

Enkel de regio’s Lleida (Spanje), A Mariña (Spanje) en Lissabon (Portugal) kleuren momenteel rood. Belgische reizigers die uit deze regio’s (waar een lockdown plaatsvindt en waarvoor een formeel reisverbod wordt ingesteld) terugkeren moeten zich bij terugkomst in België dus laten testen bij de huisarts én zichtzelf in zelfquarantaine plaatsen.

Opgelet: Enkel wie in de rode zone verbleef is aan de maatregelen onderheven. Wie via de luchthaven van Lissabon reist zonder verblijf in het rode gebied, hoeft niet getest en/of in quarantaine na zijn of haar vakantie.

Er zijn momenteel geen oranje regio’s (waarbij zelfquarantaine na de reis wordt aangeraden) & alle andere zones kleuren groen.

Ophef

Vooral rond de oranje kleurcode was veel ophef omdat het zeer onduidelijk was voor zowel reizigers als reisprofessionals wat er dan reizen naar deze regio’s moest gebeuren, zowel organisatorisch als juridisch. Maar dat probleem stelt zich – voorlopig nog- dus niet.

De codes kunnen door de Belgische overheid wel dagelijks ge-update worden.