25/06/2024- De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa Group – waartoe ook Brussels Airlines behoort- start morgen met een milieutoeslag voor alle vluchten met vertrek uit Europa. Vliegen zal daardoor dus duurder worden voor de passagiers. 

De toeslag zal gelden voor alle passagiers die vertrekken vanuit één van de 27 lidstaten van de Europese Unie of vanuit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zwitserland. De toeslag zal worden aangerekend bij boekingen vanaf morgen (woensdag 26 juni), voor vertrekken vanaf 1 januari 2025.

De prijs van de toeslag is afhankelijk van de vliegafstand (vluchtroute) en boekingsklasse en zal variëren tussen 1 euro en 72 Euro.

“Deze toeslag is bedoeld om een deel van de steeds toenemende extra kosten die voortvloeien uit milieuregelgeving, te dekken”, zo vertelt het officiële persbericht. De luchtvaartgroep doelt daarmee ondermeer naar de EU-verplichting om vanaf 2025 2% duurzamere brandstof (SAF) toe te voegen aan de traditionele kerosine. SAF is echter veel duurder. Ook aanpassingen aan het emissiehandelssysteem van de Europese Unie (EU ETS) en andere regelgevende milieukosten zoals het Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) spelen een rol.

 

Kosten niet alleen dragen

“De luchtvaartgroep is niet in staat om alle stijgende extra kosten als gevolg van wettelijke eisen de komende jaren alleen te dragen. Een deel van die verwachte kosten voor het jaar 2025 moet nu worden gedekt door de nieuwe milieutoeslag”, luidt het.

Lufthansa Group investeert elk jaar al miljarden om vliegen duurzamer te maken. De groep wil tegen 2030 haar CO2-uitstoot halveren (in vergelijking met 2019) en wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn.

 

 

Foto’s @ Lufthansa Group