07/05/2019- De Europese Unie heeft zopas haar zwarte lijst van onveilige luchtvaartmaatschappijen en luchtvaartlanden geüpdated. Opvallend: TAAG Angola Airlines, de nationale airline van Angola, is na 11 jaar officieel volledig van de blacklist geschrapt, terwijl Moldavië als land juist aan de lijst is toegevoegd. In totaal staan 120 airlines nu op de blacklist van de E.U.

De nieuwe lijst, die eind april werd gepubliceerd, bevat 120 airlines die niet op luchthavens binnen de EU mogen landen of opstijgen. 114 daarvan worden geweigerd omwille van het gebrekkige toezicht op de veiligheidsregels door hun thuisland. 6 zijn niet welkom vanwege twijfels over de veiligheid bij de airlines in kwestie zelf.

De meeste landen waarvan alle luchtvaartmaatschappijen zijn verbannen, liggen in Afrika en bepaalde delen van Azië. De airlines die als luchtvaartmaatschappij zelf als onvoldoende veilig worden beschouwd, zijn Avior Airlines uit Venezuela, Iran Aseman Airlines uit Iran, Iraqi Airways uit Irak, Blue Wing Airlines uit Suriname, Med-View Airlines uit Nigeria en Air Zimbabwe uit Zimbabwe.

Alleen met specifieke vliegtuigen

Sommige airlines hebben echter geen volledige Europese ban. Zo mogen Afrijet uit Gabon, Air Koryo uit Noord-Korea, Air Service Comores uit de Comoren en Iran Air uit Iran alleen met specifieke vliegtuigen naar Europa komen.

TAAG van de black list geschrapt

Op uitzondering van Air Moldova, Fly One en Aerotranscargo, zijn alle luchtvaartmaatschappijen uit Moldavië op de zwarte lijst gezet wegens gebrek aan veiligheidsoverzicht. De luchtvaartautoriteiten van de Dominicaanse Republiek en Wit-Rusland zijn ook onder verhoogd toezicht geplaatst, vanwege “tekenen van een afname van het veiligheidstoezicht”, zo meldt de Europese commissie.

TAAG Angola Airlines, de nationale airline van Angola, is na 11 jaar nu wel volledig van de zwarte lijst verdwenen, maar de afgelopen jaren mocht de luchtvaartmaatschappij ook al wel met haar gemoderniseerde vloot Boeing 737-700’s en 777′-200’s en -300’s in Europa opereren. Overige airlines uit Angola staan nog wel op de zwarte lijst.

In 2018 werden alle Indonesische airlines trouwens ook al van de Europese zwarte lijst verwijderd.

De volledige recente zwarte lijst vind je hier terug.