02/12/2022- De luchthaven van Rijsel in Noord Frankrijk heeft de laatste tijd behoorlijk aan populariteit gewonnen bij de Belgen. Dat ligt niet alleen aan de vlotte bereikbaarheid, zeker voor Belgen uit de grensprovincies met Frankrijk, maar ook aan het opmerkelijk gestegen vluchtaanbod. En de regionale luchthaven kondigt nu ook een volledige nieuwe merkidentiteit aan waarbij ze de reiservaring van de reiziger wil optimaliseren.

In de eerste negen maanden van dit jaar (2022) maakten 1.355.220 passagiers gebruik van de luchthaven van Rijsel (vertrekkende en aankomende passagiers). Dat is nu al opvallend meer dan het totale aantal passagiers in 2021, nl 1.167.042.

 

Volotea

Die stijging dankt de luchthaven voornamelijk aan de oprichting van een nieuwe basis in Rijsel door de Spaanse airline Volotea, afgelopen april (goed voor 24 bestemmingen erbij) en de heropening van lijnen naar Marokko en Algerije. Het passagiersverkeer steeg meteen met 69,7% ten opzichte van 2021 en komt nu op 80% van het verkeer in dezelfde periode van 2019. Deze dynamiek wordt ook geïllustreerd door de goede bezettingsgraad van de vluchten (globaal boven de 85%), waarbij de bezettingsgraad in juli en augustus hoger lag dan in 2019.
Dit najaar werden door Volotea ook nieuwe verbindingen geopend naar Venetië, Marrakech en vier eilanden van de Canarische archipel, en werden de vluchten naar Oran en Constantine hervat door Air Algérie.

 

10% Belgen

Opvallend: 8 tot 10% van de passagiers die in 2021 gebruik maakten van de luchthaven van Rijsel, hadden de Belgische nationaliteit. Zij kozen Nice, Bordeaux en Marseille als hun top 3-bestemmingen in Frankrijk, gevolgd door Toulouse, Figari, Bastia, Ajaccio, Nantes, Lyon en Montpellier. Buiten deze Franse bestemmingen vlogen de Belgen vanuit Rijsel voornamelijk naar Tenerife op de eerste plaats, Malaga en Gran Canaria. Faro, Porto, Agadir, Marrakech, Lanzarote, Genève en Fuerteventura vervolledigen de top 10.

 

Nieuwe merkidentiteit

De luchthaven kondigt nu een nieuwe merkidentiteit aan waarbij ze wil inspelen op de nieuwe verwachtingen van de reizigers, haar netwerk en connectiviteit wil uitbouwen en haar infrastructuur en diensten wil moderniseren met meer aandacht voor het milieu.
“Wij zien onze ecologische, sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid als een kans om meer duurzame, respectvolle en ‘menselijke’ mobiliteit aan te bieden”, aldus Marc-André Gennart, algemeen directeur van Aéroport de Lille SAS.
Dit jaar nog het cateringaanbod in de terminal volledig vernieuwd en worden praktische diensten ingevoerd, zoals een speciale veiligheidscontrolepost voor gezinnen. Andere nieuwigheden zullen gericht zijn op de digitalisering van diensten om de verschillende fasen van een reis te vergemakkelijken: verkoop van tickets voor het openbaar vervoer, website voor het vergelijken en boeken van vluchten, dienst voor verloren voorwerpen, enz.

 

Verantwoordelijke en duurzame aanpak

Door in 2020 toe te treden tot het Airport Carbon Accreditatie-programma heeft de luchthaven van Lille zich ertoe verbonden haar koolstofuitstoot op korte termijn te verminderen om tegen 2027 het certificeringsniveau ACA3+ “Neutraliteit” te bereiken. Deze verbintenis omvat de vernieuwing van het wagenpark en de bedrijfsuitrusting, waarbij voorrang wordt gegeven aan elektrisch of hybride materiaal: tegen 2025 zullen alle voertuigen van meer dan 5 jaar oud uit het wagenpark worden geweerd.
De luchthaven wil ook haar eigen hernieuwbare energiebronnen ontwikkelen, met de installatie van fotovoltaïsche panelen op gebouwen en oppervlakken die reeds waterdicht zijn, het gebruik van geothermische energie voor de bevoorrading van de passagiersterminal, en de installatie van een station voor de productie/distributie van waterstof voor de voertuigen op het platform. De studies hiervoor zijn momenteel volop aan de gang.

 

Om geluidshinder die verband houdt met luchtvaartactiviteiten te beperken, treedt de Luchthaven van Rijsel binnen haar eigen grenzen op door maatregelen te nemen om nachtvluchten te beperken via een beleid van tariefmodulatie (stimulansen/sancties), en verbindt zij zich ertoe de nachtvluchten onder de in 2019 geregistreerde niveaus te houden.

Om deze ontwikkelingen te realiseren, bereidt de Luchthaven van Rijsel nu al haar personeel voor op het volgende seizoen van 2023 en werft zij 70 nieuwe medewerkers aan.

 

Foto’s @ Luchthaven Rijsel & Volotea