8/11/2022- Het herstel van het vliegverkeer na de Coronapandemie verloopt gestaag & goed, maar wereldwijd zitten we nog wel wat verwijderd van het niveau van voor de Coronacrisis, zo blijkt uit de laatste cijfers van IATA, International Air Transport Association.

Het totaal aantal kilometers dat reizigers per vliegtuig overbrugden, is in september van dit jaar met 57% gestegen ten opzichte van september vorig jaar. Wereldwijd ligt het vliegverkeer nu op bijna driekwart van het niveau van september 2019, net voor de uitbraak van coronapandemie.

 

Vooral groei internationale vluchten

Vooral internationaal werd er meer gevlogen en lag het passagiersvervoer in september op bijna 70% tov 2019. “Zelfs met de zware economische en geopolitieke onzekerheden blijft de vraag naar luchtvervoer gelukkig wel toenemen”, aldus IATA director Willie Walsh.

Domestic flights stegen het afgelopen jaar met 7% en bevinden zich nu op 81% van het niveau van september 2019. Belangrijke markten op dat vlak zoals de USA en veel Aziatische landen zetten sterke resultaten neer, maar nieuwe Coronabeperkingen in andere belangrijke domestic flight markten zoals China remden die groei dan weer af.

 

Grootste stijging in Noord-Amerika & Europa

In Europa nam het vliegverkeer met bijna 80% toe ten opzichte van vorig jaar en in Noord-Amerika is zelfs sprake van een toename van 129%. De boekingscijfers bieden volgens IATA bovendien een optimistisch vooruitzicht voor zowel het internationale als domestic luchtverkeer de komende maanden.