5/10/2022- Hoewel Spanje deze zomer weer heel wat toeristen mocht ontvangen & terug één van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld is, zit het toerisme in/naar het land nog opvallend onder het pre- Coronaniveau. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau INE.

Spanje, dat voor de coronacrisis op Frankrijk na de meest populaire vakantiebestemming ter wereld was, verwelkomde in juli 9,1 miljoen toeristen en 8,8 miljoen in augustus. Dat is respectievelijk 106,2% en 69,7% meer dan in de zomer van 2021, toen de coronaregels nog een stuk strenger waren. Maar wel meer dan 10% minder dan de in totaal 20 miljoen buitenlandse toeristen die in zomer 2019 naar Spanje reisden.

Op jaarbasis reisden in de eerste acht maanden van dit jaar volgens INE in totaal 48 miljoen toeristen naar Spanje, wat zelfs neerkomt op slechts 83% van het pre-corona niveau. De regio’s Catalonië, de Balearen, de Canarische eilanden en Andalusië lijden het minst onder de gedaalde cijfers en het zijn vooral de Britten, Franse en Duitse toeristen die Spanje na de crisis weer bezoeken.

Belgen

Belgen kiezen dit jaar volgens het meest recente ABTO/Gfk Trend Report 13% minder voor Spanje als reisbestemming. Dat veel Belgen dit jaar (nog) niet naar het buitenland trokken maar in eigen land blijven reizen, is daarvoor zeker een verklaring.

België komt volgens het ABTO/GfK Trend Report met een stijging van maar liefst 54% tov 2019 dit jaar zelfs als 2e populairste reisbestemming van de Belgen (na Frankrijk) uit de bus.