03/09/2018- Nog op zoek naar een vakantiebestemming in september? Het traditioneel Oostenrijks dorpje Ischgl is dan wel vooral populair in de wintermaanden, maar als je denkt dat er in de zomer niets te beleven valt, dan heb je het serieus mis. Travel Like A Pro trok naar daar en ontdekte waarom Ischgl ook in de zomermaanden (inclusief september) een leuke sportieve én culinaire vakantiebestemming is. 

Ischgl is het toeristisch centrum in het Paznauntal. Een dal met heel wat après-skibars en authentieke hotels omringd door uitdagende skigebieden. Voor sportieve wintersportfanaten is dit dus vanzelfsprekend het walhalla. Maar ook in de zomer kom je sportief meer dan aan je trekken.

Hiking & mountainbike

In het Paznauntal vind je vier verschillende dorpjes: Galtür, See, Kappl en Ischgl. Samen vormen ze de ideale uitvalsbasis voor een sportieve zomervakantie. Je kunt er kiezen uit een uitgebreid aanbod van hiking- en moutainbikeroutes. Die zijn er voor zowel beginnende als ervaren wandelaars. Ga voor de spannende, steile smalle paadjes met losliggende stenen of neem de comfortabele route waarbij iets bredere banen je naar de top brengen.

Gratis Silvrettakaart

Wanneer je een vakantie in Paznaun boekt, word je daarvoor beloond. De eigenaar van je hotel bezorgt je de gratis Silvrettakaart. Deze kaart garandeert je een onvergetelijke vakantie. Je kunt er gebruik maken van de kabelliften in Galtür, Ischgl, Samnaun, Kappl en See, je stapt op en af de bus zonder zorgen, je kunt ermee gaan zwemmen in de binnen- en buitenzwembaden in de buurt van Ischgl en Galtür.

Bovendien bieden heel wat hotels in de buurt voordelige formules aan voor gezinnen met kinderen tot en met 14 jaar. Dat maakt deze bestemming interessant voor families. Het is een van de redenen waarom Belgen zo graag op vakantie gaan naar Oostenrijk. Qua prijs-kwaliteit is het een echte meevaller. Maar ook op vlak van gastvrijheid. Dat vertelt Paul Mayer, market manager België bij de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme. “Belgen voelen zich welkom in Oostenrijk en dat creëert een zekere affiniteit. Zo’n 46% van de Belgen die Oostenrijk bezoeken, komen binnen de drie jaar terug. Dat is heel wat!”

Foodies op de Culinaire Jakobsweg

Sinds begin juli is ook de Culinaire Jakobsweg voor de 10e keer geopend. Deze weg bestaat uit vijf smaakvolle routes die naar verschillende berghutten leiden. In elke hut kun je genieten van een regionale specialiteit met vernieuwende toets, ontworpen door een van de vijf sterrenchefs. Echte fijnproevers moeten in de Friedrichshafener Hütte, Heidelberger Hütte, Ascherhütte, Jamtalhütte en Almstüberl zijn. De culinaire specialiteiten worden naast de andere gerechten op de menukaart van de hut geplaatst. En dit aan een zeer betaalbare prijs.

Sterrenchefs

De hoogmeester van deze route is de Gault&Miliau chef van de eeuw Eckhart Witzigmann. Al tien jaar brengt hij sterrenchefs naar het hooggebergte. Voor dit jubileum presenteert hij zijn selectie van chefs: Harald Wohlfahrt, Heinz Winkler, Sven Wassmer, Michael Wignall en Arabelle Meirlaen. Om verkozen te worden, moeten hun gerechten een Tiroolse toets in zich hebben en gemaakt zijn van ingrediënten met een lokale oorsprong, waarbij creativiteit zeker wordt aangemoedigd. Volgens de Travel Like A Pro ervaring slagen vooral Sven Wassmer en Arabelle Meirlaen daar bijzonder goed in. We proefden er het kleurrijke gerechtje van Arabelle: een risotto van linzen met maïskip afgewerkt met plaatselijke kruiden en bloemetjes gedrenkt in een frambozencoulis en de verfijnde keuken van Sven: gebakken zalmfilet in een zuringcrème met aardappeltjes en salade. Deze sterrenchefs kunnen echter niet de hele zomer op de bestemming aanwezig blijven en daarom rekent men op de coördinatie van een van de beste Oostenrijkse chefs Martin Sieberer. Hij leidt alles in goede banen en zorgt dat alle huteigenaars in staat zijn om de gerechten heel de zomer lang op de juiste manier te bereiden.

 

Go Belgium

Ook uit ons klein Belgenlandje is er een sterrenchef gekozen. En dit voor de 6e keer in het 10-jarig bestaan. We maakten kennis met Arabelle Meirlaen, die haar eigen restaurant heeft in Marchin (Luik). Ze is erg gepassioneerd door wat de juiste voeding met je lichaam kan doen. “Je goed in je vel voelen, heeft veel te maken met wat je eet. Daar wil ik met mijn keuken iedereen wat bewuster van maken. Daarom probeer ik smaakvolle, kleurrijke en gezonde gerechten te maken zonder gluten of lactose.”

Ook water in de mond gekregen? Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar Zürich (met Brussels Airlines & Swiss Air) en van daaruit ben je nog zo’n drie uurtjes onderweg. Of je neem de wagen en na zo’n 900 km op de Duitse autosnelwegen ben je in Ischgl. (FS)

Info: Alle informatie over de chefs, hun gerechten en de routes is te vinden op www.kulinarischerjakobsweg.paznaun-ischgl.com of www.paznaun-ischgl.com