20/03/2023- Riyadh Air, de nieuwe luchtmaatschappij die de kroonprins van Saoedi-Arabië vorige week officieel aan de wereld heeft voorgesteld, moet een nieuwe grote speler worden in het Midden-Oosten. Het land wil – naast massaal toerisme naar eigen land brengen- ook een nieuwe grootse luchtvaarthub in de regio worden. 

De nieuwe luchtvaartmaatschappij zal volledig eigendom zijn van het Saoedische staatsinvesteringsfonds PIF. Riyadh Air wordt aangekondigd als een maatschappij van wereldklasse, die – met meer dan 200.000 directe en indirecte jobs- de Saoedische economie met 20 miljard dollar moet doen groeien. Met de steeds meer groeiende focus op groene energie, energiebesparingen en duurzaamheid wereldwijd, dreigt het land immers ook heel wat inkomsten uit olieverkoop te zullen kwijtspelen in de toekomst.

 

121 vliegtuigen besteld

Er werd bij vliegtuigbouwer Boeing meteen al een bestelling van 121 Boeings 787’s geplaatst. Air beoogt dan ook tegen 2030 vanuit hoofdstad Riyadh naar meer dan 100 bestemmingen wereldwijd te gaan vliegen.

Daarmee wil het stevige concurrentie aangaan met andere carriers uit de regio, zoals Emirates, Etihad Airways en Qatar Airways.

 

Toerisme aanwakkeren

Tot 2019 was Saoedi-Arabië grotendeels gesloten voor toerisme. Maar kroonprins Mohammed bin Salman tracht het land minder afhankelijk te maken van olie en de fluctueringen in de olieprijzen. Dat leidde al tot investeringen in vakantieresorts en luchthavens. De creatie van Riyadh Air is nu één van de vele nieuwe grootse projecten die het koninkrijk tegen 2030 wil doorvoeren. Saoedi-Arabië wil immers tegen dat jaar jaarlijks 100 miljoen toeristen verwelkomen.

Andere projecten zijn ondermeer het NEOM-project (The Line) in het noordwesten van het land en de New Murabba in hoofdstad Riyadh.

Er is toeristisch veel te bezoeken in Saoedi-Arabië: van het historische Jeddah over verschillende indrukwekkende werelderfgoedsites tot prachtige stranden aan de Rode Zee en de ruwere bergregio’s.

Foto’s @ PIF