10/03/2022-Het herstel van de luchtvaartsector kreeg wereldwijd begin dit jaar een knauw door de Oimkronvariant van het coronavirus. Ook het conflict in Oekraïne zal wereldwijd het – reeds zware- herstel van airlines nog vertragen, zo verwacht IATA, de internationale vereniging van luchtvaartmaatschappijen.

Volgens IATA lag de vraag naar vliegtickets in januari bijna 5% lager dan in december. En dat in een sector die nog veel achterstand vertoont tov 2019. Zo ontving Brussels Airport afgelopen maand februari bijvoorbeeld nog maar 50% van het passagiersaantal van dezelfde maand in 2019. Het herstel haperde bij zowel de internationale als nationale (binnenlandse) vluchten. Vanwege de omikronvariant werden door veel landen immers weer reisrestricties ingesteld.

 

Oekraïne

Ook het conflict in Oekraine zal ongetwijfeld een stevige impact hebben op het herstel van de luchtvaart, zo verwacht IATA. Niet alleen door de sluiting van het Russische luchtruim (waardoor verschillende airlines al genoodzaakt werden om bepaalde routes uit hun aanbod te halen) en de sancties die zijn ingesteld, maar ook door de zwaar stijgende brandstofprijzen. Daardoor dreigen luchtvaartmaatschappijen miljarden Euro’s meer te moeten betalen en staat het herstel van de sector verder onder druk.

Oekraïne was bovendien vorig jaar goed voor 3,3% van het aantal reizigers in Europa en 0,8% wereldwijd. Rusland was in 2020 goed voor 6% van de Europese reizigers en 1,3% op wereldvlak.