25/10/22- Expeditie cruises zijn al een avontuur op zich, maar de Franse luxerederij Ponant wil haar passagiers nog een extra beleving bieden. Binnenkort kunnen voor een selectie van cruises en door een beperkt aantal passagiers namelijk ook heuse poolexpedities – waarbij er enkele nachten op het ijs wordt gekampeerd- worden bijgeboekt.

Afgelopen voorjaar vonden de eerste praktijktesten plaats voor de “PONANT Polar Raid”, aan de noordoostelijke kust van Groenland. Deze unieke expeditie stond onder leiding van Nicolas Dubreuil, operationeel manager bij SEDNA en specialist in poolexpedities, en van Ole Eliassen, Groendlandgids en expert in pakijs. De kleine, 9-koppige groep bestond uit professionele berggidsen, journalisten, een arts en leden van de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling van PONANT. Hun missie: drie dagen en twee nachten lang een nieuw ‘polar raid’-concept uittesten en dit unieke avontuur aangaan, ver van alles en iedereen, op het pakijs. Ze lieten het comfort en de verfijning van Le Commandant Charcot, het eerste poolexploratieschip, achter zich om op verkenningstocht te gaan. Via de ijsvlakten in het oosten van Groenland trokken ze naar Ittoqqortoormiit, waar ze twee nachten kampeerden.

Alle expeditieleden, die op ski’s stonden, trokken een slee – of pulka – geladen met materieel en voedingsmiddelen om het enkele dagen alleen te redden. Na het opzetten van het kamp moest ieder van hen op wacht staan. “We mogen niet vergeten dat we hier in het land van de beren zijn”, benadrukt een van de gidsen. Iedereen moest dus een keer op wacht staan en de horizon afspeuren met een verrekijker. Een taak die ook zal weggelegd zijn voor de passagiers die deelnemen aan de Polar Raid.

Binnenkort beschikbaar voor de passagiers van Le Commandant Charot

De Polar Raid kan binnenkort worden geboekt als optie met een zeer beperkt aantal plaatsen, op de twee poolexpedities van Le Commandant Charcot in de zomer van 2023 en de drie afvaarten in 2024, naar de Inuit-gemeenschappen aan de oostkust van Groenland. Deze nieuwe, exclusieve beleving past vollledig in lijn met de filosofie “Explore to inspire” van PONANT en met zijn MVO-roadmap “Blue Horizon”. Ze is bedoeld om de banden tussen de passagiers, de natuur en de lokale gemeenschap nauwer aan te halen. Het is niet alleen een reis in een reis, maar ook een uniek menselijk avontuur, boordevol Inuit-wijsheid in de ongerepte, krachtige natuur van Groenland – een buitengewone setting.

Wie alvast een kijkje wil nemen achter de schermen van een nieuwe beleving, kan dat hier.

Foto’s @ Ponant