04/10/2023- De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS komt deels (19,9%) in handen van luchtvaartgroep Air France-KLM. Ook de Deense staat en twee grote investeringsfondsen nemen serieuze aandelen in de noodlijdende airline.

SAS kampt – mede ten gevolge van de coronacrisis- al even met financiële moeilijkheden. In de Verenigde Staten is de airline zelfs verwikkeld in een zogeheten Chapter 11-procedure voor faillissementsbescherming.

Doordat de vier partijen (Air France-KLM, de Deense overheid, Castlelake en Lind Invest) nu samen als een consortium SAS overnemen en bijna 1,2 miljard dollar in de noodlijdende airline steken, kan SAS deze procedure verlaten. Ook zal de maatschappij niet langer op de beurs terug te vinden zijn.

 

Overstap naar Skyteam

SAS is één van de oprichters van Star Alliance, de luchtvaartalliantie waartoe eveneens Lufthansa Group- en dus ook Brussels Airlines- behoren. De Scandinavische maatschappij zal die alliantie nu verlaten en toetreden tot het door Air France opgerichte SkyTeam. “Met haar gevestigde positie in Scandinavië en haar sterke merkidentiteit biedt SAS Air France-KLM een groot potentieel om haar aanwezigheid in de interessante Scandinavische regio te vergroten”, zo luidt het.

 

Fotos @ SAS & KLM-AF