04/07/2024- De Europese Commissie heeft Lufthansa Group dan toch toestemming gegeven om een groot deel van het Italiaanse ITA Airways – opvolger van Alitalia-te kopen. Daarvoor moest de Duitse luchtvaartgroep wel toegevingen doen om voldoende concurrentie op bepaalde lijnen te kunnen garanderen.

Lufthansa sloot maanden geleden al een akkoord met ITA en de Italiaanse regering om 325 miljoen euro te investeren in de Italiaanse airline, in ruil voor een belang van 41% in het bedrijf. Maar de Europese Commissie maakte zich zorgen over te weinig concurrentie op bepaalde routes waardoor de machtspositie van Lufthansa Group te groot zou worden.

 

Maar de airline groep heeft nu ondermeer beloofd om op routes tussen Italië en luchthavens in Midden-Europa meer ruimte te laten voor concurrenten. Ook doet het afstand van bepaalde start- en landingsrechten op luchthaven Milaan Linate. Het is daarbij algemeen geweten dat lowcost airline graag een basis zou openen op die luchthaven en daarbij aast op slots van de Lufthansa Group. Eén van de nieuwe routes die easyjet dan vrij snel wil opstarten is die van Linate naar Brussel.

 

Vijfde grote netwerkmaatschappij

Door de goedkeuring door de EU wordt ITA Airways de vijfde grote netwerkmaatschappij binnen de Lufthansa Group, naast Brussels Airlines, SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines en uiteraard Lufthansa. Daarnaast behoren lowcost airline Eurowings, leisuremaatschappij Discover Airlines en de regionale Italiaanse maatschappij Air Dolomiti ook tot Lufthansa Group.

 

Foto’s @ ITA & Lufthansa Group