Kamperen met kids is voor de ene het walhalla, voor de andere een ware nachtmerrie. Met de juiste instelling, kampeergerief en een portie zin voor avontuur kan het nochtans niet misgaan. Je bent er bovendien even helemaal uit, weg van digitale en huishoudelijke verplichtingen. Travel Like A pro geeft je alvast wat tips om zo’n kampeertrip met kids goed te laten verlopen…

 

Eigen tent/caravan of accommodatie huren?

Zowel het huren van accommodatie (denk aan glamping) als je eigen tent aanschaffen of caravan, hebben voor- en nadelen. Een eigen tent aanschaffen zorgt voor vrijheid. Je bepaalt zelf waar je heengaat en voor hoe lang. Het nadeel is dat je telkens alles moet op- en afbouwen. Denk aan geworstel met tentstokken, tentzeilen opvouwen… Je moet ook meer bagage meenemen: luchtbedden, slaapzakken, kookgerief… Zie je dat niet zitten, dan zijn er genoeg organisaties en camping in binnen-en buitenland die ingerichte tenten (van basic tot luxueus), stacaravans of luxe huisjes verhuren. Dat is dan al een zorg minder… Check bv Vacansoleil die een groot aanbod kampeervakanties in maar liefst 16 Europese landen in portefolio heeft.

Kindvriendelijke campings

De meeste campings pakken uit met een kindvriendelijk label, maar de invulling ervan is bij elk adres anders. Check zelf wat jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld:

– is er animatie? In het Nederlands?
– is er een leuk zwembad?
– is er een peuterbadje en is het     zwembad omheind?
– ligt de camping in de buurt van leuke plekken voor een daguitstap?
– zijn er speciale voorzieningen voor baby’s zoals babybadje, aankleedkussen…
– is de camping autovrij zodat je kids er vrijuit kunnen rondlopen?
– zijn er voldoende plekken in de schaduw?

Er zijn verschillende grote campingketens zoals Flower Campings, RCN of Eurocamp, die voor elk wat wils aanbieden in Europa. Als je eerder op zoek bent naar een kleinere camping, kun je je laten inspireren door www.bijzonderecamping.nl, een website boordevol mooie en originele campings.

Oefening baart kunst

Als je de eerste keer met een tent gaat kamperen, is het verstandig om de tent eerst eens thuis uit te testen. Zet je tent op in je tuin, je kids zullen ze met plezier uittesten! Zo kunnen je kids al wennen aan het buiten slapen, en kun je zelf ook checken of je niets over het hoofd ziet.

Inpakken & wegwezen

Inpakken voor een kampeervakantie met kids vergt een volledige checklist en goeie inpakskills. Bekijk op voorhand of je een dakkoffer of fietsenrek nodig hebt. Met een dakkoffer verbruik je wel meer brandstof, maar kun je ook echt veel meer meenemen.

4 handige tips:

1. Verzamel je eten en drank in een opbergdoos, zo zit alles goed samen
2. Kleding pak je best in in soepele duffelbags, die kun je makkelijker ergens tussen proppen
3. Haal slaapzakken uit hun zakje en gebruik ze als dekentje op de achterbank. Win-win!
4. Knoeien je kids met eten of hebben ze wel eens een ongelukje? Hou een zakje met reservekledij bij de hand.

Niet vergeten…

Kamperen vergt een specifieke voorbereiding. Vergeet deze spullen zeker niet mee te nemen: een slaapzak- en matje, hangmat, kookvuurtje, potten en pannen, kampeertafel en – stoelen, BBQ, aanmaakblokjes, sneldrogende handdoek, insectenspray, tekentang, EHBO-kit, muggennet, drinkfles, zaklamp, powerbank, warme fleece voor s’avonds

Tips voor onderweg

Vergeet bij de lange autoritten niet dat je met kids op weg bent. Denk aan spelletjes voor onderweg, niet al te lange ritten, een pitstop met ijsje, snack… Lezen je kids graag in de auto? Neem een insecten- en dierenboek mee, en ontdek samen welke ontdekkingen je samen kunt doen op je bestemming. Om plaats te besparen in de koelbox kan je waterflessen invriezen in plaats van koelelementen. Zo heb je ook ineens ijskoud water voor onderweg. (JG)