21/02/2024- Gisterenavond 20 februari heeft Brussels Airport naar jaarlijkse traditie de Brussels Airport Aviation Awards uitgereikt. Met deze prijzen wil Brussels Airport de luchtvaartmaatschappijen en haar partners die zich in 2023 hebben onderscheiden op het gebied van stiptheid, prestaties, netwerkontwikkeling, veiligheid en milieu in de bloemetjes zetten. 

Brussels Airport organiseert sinds 2007 de Aviation Awards om de luchtvaartmaatschappijen en partners die uitzonderlijke prestaties hebben neergezet te belonen. Dit jaar werden er prijzen uitgereikt in 10 verschillende categorieën.

 

Performance & Punctuality Awards

De Performance en Punctuality Awards worden uitgereikt aan passagiers- en cargomaatschappijen die uitblinken in stiptheid en prestaties. Punctualiteit is de beste on-time performance, dat wil zeggen een aankomst of vertrek binnen 15 minuten van de geplande tijd. De prestaties voor cargo worden berekend aan de hand van het aantal wekelijkse vluchten, het aantal bestemmingen, de totale hoeveel gevlogen vracht, de vracht per vlucht en de groei in het tonnage vracht.

 

  1. Short Haul Airline Punctuality Award: Finnair

De Punctuality Awards worden uitgereikt aan de luchtvaartmaatschappijen die de beste prestaties op vlak van stiptheid kunnen voorleggen. In 2023 was Finnair de meest stipte maatschappij. Ze voorziet dagelijks drie vluchten met bestemming Helsinki en heeft deze prijs ook in 2009 in ontvangst mogen nemen. Finnair heeft iets beter gepresteerd dan de andere luchtvaartmaatschappijen die genomineerd waren in deze categorie: Air Europa, Croatia Airlines en KLM en Transavia.

 

2. Long Haul Airline Punctuality Award: Hainan Airlines

Dit jaar gaat de Punctuality Award voor de long haul luchtvaartmaatschappijen naar Hainan Airlines. Zij zorgen voor een dagelijkse rechtstreekse verbinding met Beijing en vliegen daarnaast drie keer per week naar Shenzhen. De andere luchtvaartmaatschappijen die in deze categorie waren genomineerd zijn Delta Air Lines, Emirates, Ethiopian Airlines en Qatar Airways.

 

3. Cargo Airline Performance Award: Qatar Airways Cargo

Foto @ Qatar Airways Cargo

De luchtvaartmaatschappij die het meest heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Brucargo in het voorbije jaar is Qatar Airways Cargo. De luchtvaartmaatschappij, die zich ook in 2019, 2020 en 2021 laureaat mocht noemen, vervult een sterk engagement op Brussels Airport dankzij een globaal netwerk. De andere genomineerde luchtvaartmaatschappijen waren Air Belgium, Ethiopian Airlines Cargo, Sichuan Airlines en Singapore Airlines Cargo.

 

Brucargo Awards

Brussels Airport reikt twee awards uit specifiek voor actoren en partners van de cargosector voor innovatie, groei en samenwerking.

 

  1. IFMA Awards: ACIC, onder leiding van dnata

De Brucargo Award werd voor het eerst uitgereikt in 2012 om de partners van Brucargo in de kijker te zetten. Dit jaar ontvangt het ACIC de prijs omdat ze erin geslaagd zijn terug meer belang te vestigen op het transport van levende dieren, voor hun 24/7 inzet voor het welzijn van de dieren en voor hun enorme succes na meer dan 4 jaar aanwezigheid. De andere genomineerden in deze categorie waren Aviapartner Cargo, de Belgische douane, Hazgo en Nippon Express.

 

2. Logistic Service Provider Award: Nippon Express

Nippon Express mag zich in deze categorie de winnaar noemen voor hun voortdurende samenwerking en op elkaar afgestemde visie om toekomstige connectiviteit met Japan mogelijk te maken, maar ook voor de actieve deelname binnen pharma.aero en Air Cargo Belgium. Deny Cargo, Expeditors International, Herfurth Logistics et Kuehne + Nagel waren naast Nippon Express de genomineerden in deze categorie.

 

Environment & Safety Awards

De Environment & Safety Awards worden uitgereikt aan luchtvaartmaatschappijen of partners die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het milieu en aan de continue verbetering van de veiligheidsnormen en sensibilisering.

 

  1. Environment Award: Brussels Airlines

De Environment Award werd uitgereikt aan Brussels Airlines. Zij waren de eerste luchtvaartmaatschappij om gebruik te maken van SAF – Sustainable Aviation Fuel – op Brussels Airport. Ze dienden ook als eerste een aanvraag in voor de nieuwe subsidie voor SAF voor 2024. Ze nemen heel actief deel aan de werkgroep rond het Afvalcharter en hebben tal van nieuwe maatregelen ingevoerd om hun afval te verminderen, bvb bij de catering aan boord. Brussels Airlines is ook aan actief lid van het CEM (Collaborative Environmental Management), waar onder meer met piloten en luchtverkeersleiders gewerkt wordt aan een meer duurzame luchtvaart door de milieu-impact van de vluchten te verkleinen. Tot slot hebben ze ook hun allereerste A320neo ontvangen en hebben ze hun “9 Principles of Respectful Flying” gelanceerd.

 

2. Safety Award: skeyes

De constructieve samenwerking van skeyes garandeert een veiligheidscultuur die steeds verbetert en een aangepast risicobeheer. De bereidheid om zorgvuldig informatie, resultaten en verbetervoorstellen te delen kan worden gezien als een voorbeeldige aanpak. Deze samenwerking is een perfecte weerspiegeling van de waarden van Brussels Airport, namelijk samenwerking, engagement, zorg en moed.

 

Network Development Awards

De Network Development Awards gaan naar luchtvaartmaatschappijen die nieuwe routes hebben gelanceerd of een belangrijke groei in passagiers of vrachtvolumes hebben gerealiseerd.

  1. Cargo Airline Award: United Airlines

De Cargo Airline Award 2023 werd uitgereikt aan United Airlines dat een cruciale rol heeft gespeeld in het creëren van een toegangspoort tot de Verenigde Staten voor farmaceutische producten. Bij elke gelegenheid hebben zij Brussels Airport gepromoot bij de expediteurs van farmaceutische producten voor hun drie dagelijkse vluchten. De andere genomineerde luchtvaartmaatschappijen waren Air Belgium, Qatar Airways Cargo, Sichuan Airlines en Singapore Airlines Cargo.

 

2. Short Haul Airline Network Development Award: Vueling

Foto @ Vueling

In deze categorie wordt Vueling tot winnaar gekroond dankzij de nieuwe vluchten met bestemming Bilbao en Sevilla én het verhogen van het aantal vluchten naar Alicante, Malaga, Valencia en Barcelona wat tot een bedrijfsgroei van 27% heeft geleid.

Royal Jordanian, SunExpress, Transavia en TUI fly waren de andere genomineerden in deze categorie.

 

3. Long Haul Airline Network Development Award: Hainan Airlines

Hainan Airlines mag deze prijs in ontvangst nemen dankzij de lancering van vluchten naar Shenzhen en het verhogen van het aantal vluchten naar Peking tot een dagelijkse frequentie. Ze promoot Brussel als haar belangrijkste toegangspoort tot Europa en heeft haar groei verzesvoudigd. De andere luchtvaartmaatschappijen die in deze categorie genomineerd waren zijn Air Canada, Etihad Airways, Flynas en Qatar Airways.