05/12/2023- In 2024 zullen de wereldberoemde Tomorrowland party flights duurzamer zijn. Brussels Airlines en Tomorrowland sluiten een partnership om 100% Sustainable Aviation Fuel (SAF) aan te kopen voor deze specifieke vluchten. Dit kan de CO2-uitstoot – bij zuiver gebruik- tot 80% reduceren. Daarenboven zullen voor het Global Journey pakket voor internationale festivalgangers enkel Green Fares beschikbaar zijn. 

Brussels Airlines en Tomorrowland zijn zich bewust van hun ecologische voetafdruk en investeren al jaren al jaren om hun impact op het milieu naar beneden te krijgen. Beide bedrijven willen een balans vinden tussen hun passie voor muziek en reizen, en hun verantwoordelijkheid om de planeet te beschermen voor de volgende generaties.

Voor 11de keer zal Brussels Airlines feestvierders van over de hele wereld naar België brengen voor het gerenommeerde muziekfestival. Voor de editie van 2024 zullen alle vliegtickets verkocht in het Global Journey pakket Green Fares zijn. Dat is een specifiek tarief van Brussels Airlines en de andere Lufthansa Group luchtvaartmaatschappijen waarmee passagiers 20% SAF aankopen voor hun vlucht, en voor 80% bijdragen aan duurzame compensatieprojecten, onder meer in België.

 

 

Stap verder

Op de speciale party flights gaan beide partijen nog een stap verder. Bovenop de Green Fare zullen Brussels Airlines en Tomorrowland samen de resterende 80% SAF aankopen, wat zal resulteren in 100% SAF voor deze vluchten. Lufthansa Group zal het equivalent SAF aankopen voor de brandstof die gebruikt wordt op de party flights. Die SAF zal dan ingezet worden binnen de hele Lufthansa Group. De tickets zullen te koop aangeboden worden vanaf 6 december. Alle details zijn hier terug te vinden.

 

100% SAF voor zo veel mogelijk samenwerkingen

​Brussels Airlines wil zo veel mogelijk partners overtuigen om gelijkaardige samenwerkingen aan te gaan. Voetbalteam Royal Union Saint-Gilloise is al deel van de coalitie. Vanaf nu zal er 100% SAF aangekocht worden voor hun vluchten wanneer ze internationale wedstrijden spelen.

 

Wat is SAF?

• De SAF die op dit moment gebruikt wordt binnen Lufthansa Group wordt geproduceerd op basis van biogene residuen, onder meer gebruikte frituurolie
• SAF is een belangrijke hefboom om vliegen duurzamer te maken en voor de energietransitie in de luchtvaart
• SAF kan de CO2-uitstoot tot 80% reduceren, nl bij gebruik in zuivere vorm (d.w.z. niet gemengd) en berekend met erkende methoden voor levenscyclusanalyse, zoals de CORSIA-methodologie.
• Vandaag is Lufthansa Group bij de vijf grootste aankopers van SAF wereldwijd. Het is een zogeheten “drop in fuel”: SAF kan gemengd worden met klassieke kerosine en zo zonder problemen gebruikt worden in vliegtuigen.

 

Waarom wordt er geen 100 % SAF gebruikt op de party flights zelf?

Omdat dat wettelijk nog niet mag/kan. Commerciële vluchten (met passagiers aan boord) mogen momenteel wettelijk maximaal 50% SAF mengen met fossiele kerosine.

Bovendien is de productie wereldwijd van SAF nog te beperkt om alle vluchten uit te voeren met 100% SAF. “Mocht Lufthansa Group alle huidige beschikbare SAF wereldwijd opkopen, dan zouden we genoeg hebben voor slechts 2 weken aan vluchten” zo liet Dorothea Von Boxberg, huidig CEO van Brussels Airlines gisteren tijdens een event rond de toekomst van duurzaam vliegen bij Lufthansa Group optekenen. (BB)

 

Foto’s @ Travel Like A Pro & Brussels Airlines