31/5/2019- Ooit was Airbnb standaard het goedkope alternatief voor een hotelkamer. Maar dat blijkt al lang niet meer overal het geval. In Barcelona, Amsterdam of Londen kost een nachtje Airbnb tegenwoordig vaak al meer dan een standaard hotelkamer. Deze Europese steden behoren dan ook tot de duurste Airbnb steden ter wereld. 

Dat blijkt tenminste uit onderzoek van de Amerikaanse site Globehunters. Wereldwijd gezien staat Barcelona op de 6e plaats in de lijst van duurste Airbnb steden met gemiddeld 158 Euro per kamer per nacht, Amsterdam op 7 (157 Euro per kamer per nacht) en Londen op 8 (153 Euro per kamer per nacht). Dit zijn meteen ook de duurste Airbnb steden in Europa.

Op wereldvlak blijkt Airbnb opvallend genoeg het duurst in de stad waar het allemaal begon: San Francisco! De Amerikaanse kuststeden zijn zowieso duur want Miami en Orlando maken de top drie van duurste Airbnb steden ter wereld volledig.

TOP 10 Duurste Airbnb steden ter wereld:

  1. San Francisco (gemiddeld 198 Euro per kamer per nacht)
  2. Miami (gemiddeld 172 Euro per kamer per nacht)
  3. Orlando (gemiddeld 170 Euro per kamer per nacht)
  4. Las Vegas (gemiddeld 166 Euro per kamer per nacht)
  5. Honolulu (gemiddeld 166 Euro per kamer per nacht)
  6. Barcelona (gemiddeld 158 Euro per kamer per nacht)
  7. Amsterdam (gemiddeld 157 Euro per kamer per nacht)
  8. Londen (gemiddeld 153 Euro per kamer per nacht)
  9. Dubai (gemiddeld 149 Euro per kamer per nacht)
  10. New York (gemiddeld 143 Euro per kamer per nacht)

 

Dalend succes in bepaalde steden

Airbnb is al even zijn oorspronkelijke intentie, nl bewoners die een kamer op overschot verhuurden aan toeristen, ontgroeid en werd voor vele reizigers én investeerders een volwaardig alternatief voor een hotelkamer. Dat zorgt in veel steden voor overlast. Zoals bv in Amsterdam waar er al woningkrapte voor bewoners heerst en er door Airbnb teveel huizen van die al krappe woningmarkt verdwijnen omdat ze permanent aan toeristen  verhuurd worden. De stad heeft de afgelopen jaren daarom de eisen voor Airbnbverhuurders een stuk strenger gemaakt en dat lijkt effect te hebben. in 2018 daalde voor het eerst het aantal overnachtingen via Airbnb in de stad.

Goedkoopste Airbnb bestemming

Wie toch nog goedkoop via Airbnb wil logeren, moet naar Oekraïne. Naar de stad Lviv, niet ver van de Poolse grens, om precies te zijn. Een nachtje via Airbnb kost maar 27 Euro per kamer per nacht. Net iets duurder zijn Sint Petersburg (29 Euro) en Jakarta (31 Euro).