21/08/2023- De Italiaanse nationale spoorwegmaatschappij FS wil de concurrentiestrijd aangaan op het Europese spoor en aast daarbij ook op concurrentie met het Eurostar-traject (voormalige Thalys) tussen Amsterdam, Brussel en Parijs. 

Dat vertelt Carlo Palasciano Villamagna, het hoofd van de internationale tak van Ferrovie dello Stato Italiane, deze week aan de Britse zakenkrant Financial Times. Naast een lijn tussen Brussel, Amsterdam en Parijs wordt ook aan een traject richting Berlijn gedacht.

 

Al actief in andere landen

Trenitalia, de treindivisie van FS, exploiteert al enkele trajecten in andere landen, nl Frankrijk en Spanje. Zo is er bijvoorbeeld een lijn tussen Milaan en Parijs en tussen Madrid en Barcelona, beiden onder de merknaam Iryo.

Maar Villamagna wil nu dus ook kijken naar andere delen van Europa. FS bestudeert concreet een verbinding tussen Barcelona en Parijs. Dat traject zou dan kunnen worden verdergezet naar Brussel en Amsterdam.

Daarmee zou er concurrentie komen voor Eurostar Group, de fusie van Eurostar en Thalys die onder controle staat van de Franse overheidsmaatschappij SNCF. “We onderzoeken momenteel hoe we mogelijke partners of actoren kunnen zijn voor dat deel van Europa”, aldus Villamagna.

Een eventuele tijdstermijn wordt er niet gegeven.

Openingsfoto @ Trenitalia