06/02/2020- Eurostar, de hogesnelheidstrein tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk, krijgt vanaf 30 april rechtstreekse treinverbindingen tussen Amsterdam en Londen in beide richtingen. Momenteel moeten passagiers op het traject Amsterdam- Londen nog in Brussel de trein verlaten voor een grenscontrole, wat hen zo’n 45 tot 60 minuten extra reistijd kost.

De ticketverkoop voor de rechtstreekse verbinding vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk start op 11 februari, met ticketprijzen vanaf 40 euro voor reizen vanuit Amsterdam (vanaf 30 april) en vanuit Rotterdam (vanaf 18 mei).

Reistijd

“Ondanks de Brexit wordt de afstand tussen Nederland en Londen korter” zo klinkt bij de Nederlandse Spoorwegen. De reis van Amsterdam naar Londen zal vanaf de rechtstreekse verbinding in totaal 4 uur en 9 minuten duren. Er wordt gestart met 2 treinen per dag met uitbereidingsplannen naar 3 en zelfs 4 treinen per dag. Op de terugtraject Londen-Amsterdam zijn er momenteel al 3 dagelijkse rechtstreekse verbindingen.

“Duurzame mogelijkheid”

“Eurostar biedt de meest duurzame mogelijkheid voor Europese reizen over korte afstand, met een reis tussen Londen en Amsterdam die 80% minder koolstof per passagier uitstoot dan een vergelijkbare vliegtuigreis. Door voor Eurostar te kiezen, ondersteunen reizigers bovendien ook actief de herbebossing van Europa: Eurostar plant een boom voor elke treinreis die is opgenomen in de Eurostar-dienstregeling” aldus de hogesnelheidstreinmaatschappij.

Toekomstplannen

Het nieuwe Eurostar-traject tussen Londen en Amsterdam is duidelijk niet het laatste. Eurostar wil haar netwerk graag uitbreiden met landen zoals Italië, Zwitserland, Duitsland, Spanje en Portugal. Dat verklapte de Britse staatssecretaris voor Transport Grant Shapps.
Momenteel rijdt de Eurostar tussen Londen, Brussel, Parijs, Amsterdam, Rotterdam, Lyon, Marseille en Avignon. Maar binnenkort komen daar dus mogelijks nog andere grote Europese steden bij. Rome, Barcelona of Lissabon behoren daarbij tot de mogelijkheden. Eurostar plant op langere termijn zelfs lijnen naar Oost-Europese steden. Of de Eurostartreinen op termijn ook vanuit Brussel naar Rome of Barcelona zullen kunnen rijden, is echter niet duidelijk.