14/04/2022- De Europese Unie heeft begin deze week haar ‘”black list” voor luchtvaartmaatschappijen geupdated. Maar liefst 21 luchtvaartmaatschappijen werden in 1 keer aan de lijst toegevoegd omdat ze niet meer aan de internationale veiligheidsnormen voldoen. De nieuw gebande airlines zijn allemaal Russisch maar de ban staat los van de economische sancties tegen Rusland, zo meldt de Europese Commissie. De lijst bevat nu in totaal 117 geweerde luchtvaartmaatschappijen.

 

De Europese zwarte lijst voor luchtvaartmaatschappijen- die sinds 2017 bestaat en 2 keer per jaar wordt geactualiseerd – wil veilig vliegen voor reizigers garanderen. Luchtvaartmaatschappijen, die op de lijst komen krijgen een exploitatieverbod of exploitatiebeperkingen omdat ze niet voldoen aan de internationale veiligheidsnormen. Deze luchtvaartmaatschappijen kunnen niet naar, in, vanuit en over de EU vliegen. Ook luchtvaartmaatschappijen die niet naar de EU vliegen, kunnen in de zwarte lijst worden opgenomen om reizigers buiten de EU te waarschuwen voor veiligheidsproblemen. Als de veiligheidsinstanties van een niet EU-land hun verplichtingen op het vlak van internationaal veiligheidstoezicht niet kunnen nakomen, kunnen alle luchtvaartmaatschappijen van dat land in de lijst worden opgenomen.

 

Geen bewijs van luchtwaardigheid

Het Russische federale luchtvaartagentschap heeft Russische luchtvaartmaatschappijen toegestaan om honderden luchtvaartuigen die in buitenlandse handen zijn, te exploiteren zonder een geldig bewijs van luchtwaardigheid. De betrokken Russische luchtvaartmaatschappijen hebben dat bewust gedaan en daarmee de internationale veiligheidsnormen geschonden.

De Europese Commissie benadrukt dat het besluit om de Russische luchtvaartmaatschappijen op de zwarte lijst te zetten, dus wel degelijk op veiligheidsnormen is gebasseerd en los staat van de Europese sancties i.v.m. de oorlog tegen Oekraïne,

 

117 maatschappijen op Europese blacklist

In totaal worden nu 117 luchtvaartmaatschappijen geweerd uit het luchtruim van de EU: 90 luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn in 15 verschillende landen waarvan de autoriteiten onvoldoende toezien op de veiligheid, 21 in Rusland gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen en 6 individuele luchtvaartmaatschappijen uit andere landen, op basis van ernstige veiligheidstekortkomingen, nl Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigeria) en Air Zimbabwe (Zimbabwe).

De volledige lijst is terug te vinden op The EU Air Safety List (europa.eu)