Op zoek naar een originele vakantiebestemming? Wat dacht je van Macedonië, een mooi land dat nog niet platgelopen is én waar je nog voor een prikje kunt genieten van een ontspannende reis. Touroperator Thomas Cook, die deze zomer wekelijks op de bestemming vliegt en er verschillende hotels aanbiedt,  nam ons onlangs mee naar deze nieuwe verrassende vakantiebestemming

Klimaat
Macedonië geniet van een zalig mediterraan klimaat. Lees: warme zomers en een zalig voor- en najaar. Met 260 zonnige dagen per jaar weet je dat je goed zit als je een vakantie zonder regen wilt.

Ligging
Veel mensen weten Macedonië niet exact liggen. Het kleine landje, met Skopje als hoofdstad behoort tot de Europese Unie en ligt in de Balkan, nabij Albanië en Griekenland. De nog relatief onbekende bestemming wordt pas sinds deze zomer door Thomas Cook Airlines vanuit België aangevlogen.

Enter Macedonië
IMG_0500Macedonië is een prima bestemming als je op zoek gaat naar een relaxte vakantie met lekker eten, mooie natuur en een rijk cultureel aanbod. In een mum van tijd ontdek je er het prachtige meer van Ohrid, prachtige kloosters en de opkomende stad Skopje. Je maakt er fijne babbels met gastvrije locals en ontdekt er de smaakvolle en gevariëerde keuken, met heerlijke kazen en sappige tomaten.

Het prachtige meer van Ohrid
IMG_0471Het meer van Ohrid, één van de oudste en diepste meren van Europa, behoort tot de mooiste plekken van Macedonië. Het meer is enorm groot en omgeven door bergen. Rondom het meer liggen rustige kiezelstranden met fijne restaurantjes. Zeker doen: maak eens een boottochtje op het meer, wij waren alvast fan. Stel je even voor: een vrolijke kapitein, Macedonische muziek op de achtergrond en een fles raki waar je een slokje van proeft (als je durft). Onderweg vaar je langs leuke terrasjes aan het water en krijg je mooie uitzichten op het oude stadje Ohrid met eeuwenoude kloosters. Je spot ook Cuba Libre, een beachclub waar hip Macedonië komt relaxen en feesten.

Onze favoriete restaurants
IMG_2170Ostrovo: authentiek restaurant aan het Ohrid meer, waar je tafelt op drijvende houten platformen, bijna letterlijk met de voeten in het water. Tip: ga er voor de gegrilde forel. Voor een kleine meerprijs word je vlot losgemaakt en ga je met twee roeiers aan boord gezellig het water op.

Pivnica An: het meest bekende restaurant in de hoofdstad Skopje. Deze fijne eetplek ligt wat verborgen op een schaduwrijk binnenplein in de Old Bazar van Skopje. Heerlijk adresje om te genieten van een Macedonische lunch in de schaduw van een eeuwenoud gebouw.

Damar Restaurant: sfeervol restaurant waar je geniet van een uitgebreid diner met zicht op de St. Sophia kerk in Ohrid. Gezellige sfeer: spelende kids op het kerkpleintje bij valavond, lekkere gerechten om te delen en een supervriendelijke bediening. Ideaal voor een romantisch diner.

Culturele tips
IMG_0477Bay of Bones is een knap openluchtmuseum met een reconstructie van een 20-tal paalwoningen van ongeveer duizend jaar voor christus. De huisjes zijn knap nagebouwd en geven een perfecte indruk van het leven toen.

Ohrid stond vroeger bekend als de stad van de 365 kerken; je kon dus elke dag naar een andere kerk als je dat wilde. Vandaag is Ohrid een UNESCO stad en zijn er nog een 14-tal kerken te bewonderen. Aanraders zijn het St. Clemensklooster, de kerk van St. Sophia en het St. Naumklooster, alle drie prachtige parels waar je telkens een ander uitzicht op het Ohrid meer krijgt.

Orchid Summer Festival is het grootste festival waar je over de hele stad concerten, dans en theater kunt bijwonen.

Dagje Skopje
IMG_0541Zeker doen: een daguitstap naar de hoofdstad Skopje. De stad bestaat uit twee grote delen: het oude centrum met de Old Bazaar en het nieuwe deel, met tal van grote monumenten. Als gevolg van de aardbeving in 1963 werd de stad grotendeels vernield. Intussen werden er veel monumenten op een indrukwekkende manier herbouwd. Je komt ogen tekort om het te bewonderen. Denk aan grootse fonteinen, beelden van Alexander de Grote, de Stone Bridge die het oude en nieuwe centrum met elkaar verbindt… Oh ja, met een beetje geluk ben je er net tijdens het bekende Jazz- of Theaterfestival. Zin in een aperitiefje? De terrassen langs de Vardar-rivier zijn heel gezellig en ideaal voor een hapje in de schaduw. Wie wilt shoppen, kan zijn hartje ophalen in de talloze boetiekjes en theehuizen in de Old Bazar. (JG)