23/01/2020- Elk jaar trekken miljoenen toeristen naar de Balearen. Een toch opmerkelijk gedeelte daarvan zien de Baleaarse eilanden Ibiza en Mallorca als ideale feestvakantiebestemmingen. Maar de regering van de autonome Spaanse regio neemt met een decreet nu maatregelen tegen dronken toeristen die de orde en rust verstoren. Op bepaalde delen van Ibiza en Mallorca zal alcohol (ook in de hotels) minder beschikbaar zijn en ‘balconing’ wordt voortaan streng bestraft.

Het nieuwe decreet geldt in eerste instantie voor 3 specifieke gebieden: West End San Antonio op Ibiza en Playa de Palma en Magaluf op Mallorca.

Happy hours, kroegentochten & party boats aan banden

Op deze 3 plaatsen mag geen reclame meer worden gemaakt voor alcoholformules zoals “happy hours” en “open bars”. Winkels mogen er tussen 21.30u en 8u s’ochtends ook geen alcohol meer verkopen. Touroperators, DMC’s en bareigenaren mogen er voortaan ook geen kroegentochten meer organiseren en ook de zogenaamde “party boats” worden aan banden gelegd. Er komen immers geen nieuwe vergunningen meer voor zulke boten totdat deze activiteit is gereguleerd. Daarvoor is 2 jaar uitgetrokken. Boten die al over een vergunning beschikken, mogen toeristen niet meer laten in- of uitstappen in bovengenoemde drie gebieden.

Regels voor All-in hotels

Hotels en restaurants met een all-inclusive formule die in de 3 gebieden gelegen zijn,mogen toeristen nog maximaal 3 alcoholische drankjes per maaltijd serveren. Voor het verbod gelden een aantal uitzonderingen: voor bruiloften, doopfeesten, communiefeesten en professionele bijeenkomsten in hotels of restaurants geldt geen beperkingsmaatregel voor de alcoholconsumptie.

Balconing streng bestraft

Tenslotte neemt de regionale overheid ook maatregelen tegen het levensgevaarlijke “balconing” waarbij personen van (hotel-en appartementen)balkons in een zwembad springen. Bij deze nieuwe trend vielen immers al meerdere doden. Balconing gasten krijgen voortaan boetes tussen de 6.001 en 60.000 Euro. Hoteleigenaren moeten ook verplicht deze personen aangeven en moeten deze gasten ook onmiddellijk uit hun hotel zetten.