12/03/2021- Tijdens een persconferentie met als titel “Terug naar Griekenland” heeft de Griekse minister van Toerisme aangekondigd ernaar te streven om op 14 mei het land weer te openen voor buitenlandse reizigers.
Griekenland verwelkomt dan -zonder quarantaine- reizigers die gevaccineerd zijn of officieel aantoonbare antilichamen hebben én toeristen die in het bezit zijn van een recent afgenomen negatieve Covidtest.
Reizigers kunnen, net als vorig jaar, wel extra getest worden bij aankomst in het land (op willekeurige basis). Griekenland biedt daarbij echter vanaf dit jaar ook sneltests aan, waardoor reizigers niet in quarantaine hoeven te wachten op de uitslag. Ook de kosten voor eventuele ziekenhuisopnames of verblijven in een Coronahotel (mocht een controletest toch onverwachts positief zijn) neemt de Griekse overheid dit jaar weer voor haar rekening. Reizigers hoeven dus niet bang te zijn voor onvoorziene kosten tijdens hun trip.
Afhankelijk van toerisme 
Griekenland is in hoge mate financieel afhankelijk van het toerisme. In 2019, voor de uitbraak van COVID-19, leverde het toerisme Griekenland nog 18 miljard Euro aan inkomsten op. Vorig jaar viel dat terug tot 4 miljard Euro, wat neerkomt op een daling van bijna 80%. De Griekse overheid is binnen de EU ook één van de grote voorstanders van een gezamenlijk digitaal vaccinatiepaspoort. Maar de Grieken willen daar niet op wachten. “Mensen die gevaccineerd zijn, negatief zijn getest of zijn hersteld van de ziekte en aantoonbare antilichamen hebben, zijn welkom in Griekenland. We zullen ze verwelkomen ongeacht of er een gezamelijke EU overeenkomst is”, aldus de Griekse Minister van Toerisme.