08/09/2018- Het aantal toeristen in Florence stijgt ieder jaar. De populaire Italiaanse renaissance-stad vreest daardoor een tweede Venetië te worden en lanceert een campagne om wangedrag door toeristen te vermijden. Onder meer eten op straat in het historische centrum van de stad wordt er voortaan tijdens de piekuren beboet. 

Rond het middaguur vult Via dei Neri, op een boogscheut van het beroemde David-beeld van Michelangelo, zich met lange rijen voor de broodjeswinkels. De broodjes met Toscaanse ham gaan er vlot over de toonbank bij toeristen, die zich met hun picknick vervolgens op de stoep of op de trappen van beroemde kerken zetten. Achteraf nog een ijsje en het afval dumpen ze in de publieke vuilbakken of -in veel gevallen-zelfs op straat.

Op restaurant gaan vinden ze vaak te duur of te tijdrovend. Ze doorkruisen vaak de stad op enkele uren tijd en nadat ze de hoogtepunten- ondermeer de Duomo en de Ponte Vecchio- hebben bezocht, verdwijnen ze vaak alweer in touring car, auto of cruiseschip richting volgende bestemming. Ze vormen een doorn in het oog van de Florentijnen die dit soort dagjestoeristen -die amper iets willen uitgeven ter plaatse maar wel het historisch centrum blokkeren en bevuilen- liever zien gaan dan komen.

Boetes in vier straten

De stad, goed voor 9,5 miljoen toeristen per jaar, neemt dan ook maatregelen. Zo worden toeristen via een campagne van vrolijke filmpjes en gadgets aangespoord niet meer op monumenten te gaan zitten, niet bij illegale straatverkopers te kopen, enz. Maar de opvallendste maatregel is toch wel dat er niet meer op straat mag gegeten worden in 4 populaire straten in het historische centrum: Via de’ Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano en Via della Ninna.

Het verbod geldt in de piekuren, nl van 12 tot 15u en van 18u tot 22u. Wie toch betrapt wordt, riskeert een boete tot 450 Euro.

 

 

 

 

 

 

 

“Gedragen zoals thuis”

“Als toeristen zich in Florence gedragen zoals thuis & respect tonen voor onze inwoners, blijven ze meer dan welkom” aldus burgemeester Dario Nardella “Zeker wanneer ze onze gastronomische specialiteiten willen proeven”, klinkt het.

Florence is niet de eerste Europese stad die overlast door het te groot aantal toeristen aanklaagt. Ook in Dubrovnik, Rome, Mallorca, Venetië en zelfs Brugge en Amsterdam klagen inwoners dat de massale stroom aan toeristen te veel overlast veroorzaakt. Regelmatig wordt er betogingen gehouden of maatregelen genomen. In Rome is het zo al uitdrukkelijk verboden om pootje te baden in de fonteinen, evenals s’avonds alcohol te drinken op straat. In Milaan gaat men zelfs nog verder: daar is een algeheel verbod op foodtrucks en selfie sticks in de wijk Darsena van kracht. En in Florence zelf werden in het verleden al meermaals tijdens de lunchtijd de piazza’s natgespoten om te voorkomen dat toeristen er hun lunch zouden nuttigen.

Grote campagne van 5 Italiaanse steden

De campagne #EnjoyrespectFlorence is trouwens onderdeel van een grotere campagne van de vijf populairste Italiaanse steden. Milaan, Venetië, Rome, Florence en Napels werken samen om het massatoerisme in banen te leiden. In heel Italië groeit het toerisme en de vijf steden kampen immers met vergelijkbare problemen.