07/02/2022- Over twee weken- 21 februari- opent Australië haar grenzen voor gevaccineerde buitenlandse toeristen, zo heeft premier Scott Morrison vandaag aangekondigd. Daarmee komt er, vroeger dan verwacht, een einde aan een reeks reisbeperkingen dat tot de strengste en langstlopende ter wereld behoort.

 

Australië sloot bijna 2 jaar geleden – bij het uitbreken van de Coronapandemie- hermetisch haar grenzen voor buitenlanders. Slechts sinds 1 december laat het weer – onder strikte voorwaarden- weer buitenlandse studenten en arbeidskrachten toe.

Maar nu opent het land weer de grenzen voor alle buitenlandse toeristen, op voorwaarde dat ze dubbel zijn gevaccineerd. Niet-gevaccineerde reizigers met een medische reden om niet geprikt te worden, moeten nog steeds een reisvrijstelling aanvragen. Als zij worden toegelaten, moeten ze eerst in quarantaine in een hotel.

 

Sneller dan verwacht

De grenzen heropenen sneller dan verwacht. Australische minister voor Handel en Toerisme Dan Tehan verkondigde eerder immers dat ze pas medio 2022 voor toerisme zouden heropenen. Maar de recentste beslissing van de Australische regering wordt alvast op gejuich onthaald door de toeristische sector. “Na twee jaar kunnen we nieuw leven blazen in een sector die in verval is geraakt”, laat Peter Shelley, managing director bij het Australian Tourism Export Council (ATEC), weten aan het persagentschap Reuters.

Sinds de start van de coronacrisis heeft de toeristische sector in het land een verlies opgetekend van maar liefst 72 miljard dollar. Toerisme is een grote inkomstenbron voor Australië. In 2019 droeg de sector bijna 61 miljard Australische dollar (39,4 miljard euro) bij aan de economie.

Een vierde van alle toeristen kwam daarbij uit het buitenland.