6/01/2020- In Australië vecht de brandweer al weken tegen bosbranden in bepaalde delen van het land. Sinds begin januari laait het vuur in bepaalde delen van het reusachtige land extra hoog op. De Belgische en Nederlandse overheid paste daarom vorige week vrijdag (3 januari 2020) haar reisadvies aan. Maar toch is er geen reisadvies en blijft het land dus gewoon bereisbaar.

Er wordt gevraagd om enkel noodzakelijke reizen naar bepaalde zones in New South Wales te maken. Die zones zijn terug te vinden via https://www.rfs.nsw.gov.au/ In andere risicozones wordt gevraagd de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Geen gecancelde vluchten

Maar er geldt zowel in België als Nederland dus in geen geval een negatief reisadvies voor Australië. Alle airlines blijven momenteel ook als normaal op alle luchthavens van het land vliegen en touroperators laten klanten ook normaal vertrekken.

Afreizen touroperators gaan door

“We mogen de erge feiten absoluut niet minimaliseren” laat Hans Van der Stock van de in België en Nederland actieve touroperator Live To Travel weten aan Travel Express, “maar Australië is echt wel een reusachtig land (noot van de redactie: Australië is 250X zo groot als België). In de media lijkt het alsof heel het land in brand staat, maar onze huidige klanten ter plaatse laten weten zelf weinig last van de situatie tijdens hun rondreizen te ondervinden. Klanten die nog moeten vertrekken, doen dat ook gewoon. Indien nodig, wordt hun geplande route wel aangepast, maar dat is in zeer weinig gevallen het geval. Onze leveranciers ter plaatse volgen de situatie ook voortdurend op en melden dat er geen reden is om volledig uit Australië weg te blijven. Ook voor de zomermaanden blijven we gewoon aanvragen krijgen”. Ook Marie Lebrun van Antipodes laat weten dat afreizen naar Australië nog steeds gewoon doorgaan, ook naar het bij toeristen populaire Kangeroo Island. “Veiligheid primeert uiteraard daarbij voortdurend en indien nodig passen we routes aan”. Maar de ferries varen zoals gewoonlijk en de meeste guesthouses blijven, met toestemming van de lokale overheden, open.

Webcams

Wie zelf de situatie in Sidney (hoofdstad van New South Wales, de zwaarst getroffen staat) wil kunnen inschatten via verschillende live webcams, kan dat op http://www.sydneycitywebcam.com/moresydneywebcams.html