12/03/2019 Alle vliegtuigmaatschappijen in Europa houden de Boeing 737 MAX-toestellen nu noodgedwongen aan de grond na de crash met dat type vliegtuig in Ethiopië afgelopen zondag en een gelijkaardige crash in oktober in Indonesië. Ook TUI Group, die in heel Europa over 15 toestellen van het type beschikt, besliste vandaag voorlopig de 737 MAX 8 niet meer in te zetten voor haar vakantievluchten. 

Het nieuwste type vliegtuig van Boeing, de 737 Max 8, wekt wereldwijd argwaan na een dodelijke crash dit weekend. Een toestel van Ethiopian Airlines storte enkele minuten na opstijgen neer in de buurt van Addis Abeba, net zoals een eerder Boeing 737 MAX van Lion Air dat 6 maanden geleden ook al deed in Indonesië. De grote gelijkenissen tussen beide ongelukken roept wereldwijd zware vragen op.

China verbood Chinese airlines gisteren al om nog vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8 in te zetten. Het nieuwste type Boeing wordt er o.m. ingezet door Air China, China Eastern Airlines en China Southern Airlines. Ook Ethiopian Airlines hield haar overige 737 MAX 8 toestellen meteen aan de grond. Andere maatschappijen bleven voorlopig wel vliegen met het nieuwste type vliegtuig.

Maar nadat de CAA (Civil Aviation Authority) vandaag heeft opgedragen alle 737 MAX 8-toestellen wereldwijd aan de grond te houden, komen zowat alle airlines op hun beslissing terug. In heel Europa mogen de toestellen intussen helemaal niet meer landen of opstijgen en krijgt de 737 MAX zelfs geen toestemming meer om nog boven het grondgebied te vliegen.

TUI laat 15 vliegtuigen op stal

Dat maakt dat ook de internationale TUI groep zwaar wordt getroffen. De groep telt 15 Boeings 737 MAX toestellen in haar vloot. Daarvan ook 4 in België en 3 in Nederland. Deze blijven nu allemaal aan de grond tot nadere berichtgeving. Passagiers die met de komende dagen met één van de geviseerde toestellen naar hun bestemming moesten worden gevlogen, worden persoonlijk op de hoogte gebracht van de uitgewerkte alternatieven.

Opvallend: De Verenigde Staten behouden in tegenstelling tot de Europese overheden voorlopig wél het vertrouwen in de 737 MAX-vliegtuigen. “Geen verandering. We blijven betrokken bij het onderzoek naar de crash en we zullen beslissen welke maatregelen we nemen op basis van de resultaten van dat onderzoek”, aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

Foto: DE TUI Boeing 737 MAX 8 blijf voorlopig op stal (foto @ TUI)