30/05/2023- Het was velen al opgevallen, maar de cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel bevestigen het nu ook: vliegen is het laatste jaar opmerkelijk duurder geworden. En ook hotelkamers blijken een stevige prijsstijging te kennen.

 

Voor hetzelfde vliegticket betaal je nu (mei 2023) volgens Statbel gemiddeld 41,9% meer dan vorig jaar (mei 2022). Voornaamste oorzaak is uiteraard de gestegen brandstofprijzen (die stegen met maar liefst 48%) die airlines noodgedwongen moeten doorrekenen aan hun klanten. Daarnaast zijn ook de andere kosten voor de vliegtuigmaatschappijen sterk omhoog gegaan, zoals de prijs voor maaltijden, indexeringen loon voor het personeel, prijzen van grondhandeling, enz. Dat resulteert in sterk gestegen ticketprijzen voor de klant.

Maar niet alleen vliegen kost meer; ook hotelkamers blijken opvallend duurder dan vorig jaar. Tov mei 2022 kost een hotelkamer nu 29% meer. De oorzaak daarvan ligt in de fel gestegen energiekosten én personeelskosten voor hoteleigenaren.

(Bron & onderstaande tabel: Statbel)