02/09/2018- Ben je 50+ en ben je alleenstaand of heb je door andere omstandigheden niemand die met jou op cruise wil of die ene citytripbestemming wil ontdekken? Dan kan je toch beter maar eens een kijkje nemen op de website www.alleenreizenden.be  Dit merk van het Belgische reiskantoor Jempi Reizen biedt immers al twee jaar een heel scala aan reizen voor dit doelpubliek aan. Meer zelfs: het blijkt een groot succes!  

“Sinds we in 2016 onze eerste pakketjes hebben samengesteld, is het aanbod reizen voor 50plussers, die alleen zijn maar toch samen op stap willen, alleen maar toegenomen” vertelt initiatiefneemster Inge Bracke, eigenares van Jempi Reizen uit Lochristi (België). Dit reiskantoor biedt met het merk Alleenreizenden.be een breed gamma aan reizen voor die doelgroep.

Op zoek naar lotgenoten of gezelschap

“50-plussers die alleen zijn en inschrijven voor een groepsreis hoor je achteraf vaak de bedenking maken: voor die singlekamer moesten ze een (dure) toeslag betalen, en het contact met koppels in de groep verliep niet altijd even vlot. Na het overlijden van mijn papa wilde mijn mama nog reizen, maar liefst niet in zo’n klassieke groepsreisformule. Omdat we in onze omgeving nog mensen in soortgelijke situaties kenden, is het idee gegroeid: wij willen/moeten die mensen samenbrengen. En dat werkt blijkbaar: op de eerste voorstelling van ons reisaanbod daagden 80 gegadigden op. Die mensen kenden mekaar vaak niet, maar ze waren wel op zoek naar lotgenoten of gezelschap”, vertelt Inge Bracke.

 

Foto: Eigenares Inge Bracke & product manager Elke Van Rysselberghe

 

 

Breed gamma aan reisformules

De voorbije drie jaar is het aanbod groepsreizen voor deze doelgroep fors uitgebreid. In 2019 staan een twintigtal reizen geprogrammeerd. Naast een nieuwjaarsreis (“Liever dan alleen thuis te zitten, gaan ze in groep elders de overgang van oud naar nieuw vieren”) biedt Alleenreizenden.be een breed gamma reisformules: cruises, citytrips, culturele rondreizen zowel in Europa als daarbuiten, strandvakanties. “Aangezien we geen brochure uitbrengen en vooral online werken, kunnen we heel snel inspelen op nieuwe interesses en mogelijkheden”, zegt ook productmanager Elke Van Rysselberghe. ‘Het feit dat Elke intussen exclusief bezig met Alleenreizenden geeft aan dat we echt inspelen op een behoefte”.

“Geen relatiebureau”

“We gebruiken bewust het begrip alleenreizenden en liever niet singles. Onze doelgroep 50 plussers zijn mensen die niet in de eerste plaats op zoek zijn naar een partner, wel naar gelijkgezinden of mensen in dezelfde situatie: hun partner reist bijvoorbeeld niet (graag), ze willen met een aantal vriendinnen samen op stap, het gaat om een weduwe(naar), iemand komt uit een echtscheiding of is alleenstaande. Dat is toch een verschil met een single: die is meestal jonger en misschien nog op zoek naar een partner. Want laat me daar duidelijk zijn: wij zijn een reisorganisator, geen relatiebureau. Wat uiteraard niet belet dat uit samen reizen vriendschappen en desgevallend relaties kunnen ontstaan, maar dat is niet onze business.”

De leeftijdsgrens wordt overigens soepel geïnterpreteerd. “Ben je 45 of 48 kan je ook mee. Maar weet dat het gros van de deelnemers ouder zal zijn”, klinkt het.

Kamergenoot=geen singletoeslag

Eén van de diensten die Alleenreizenden bewust voorziet, is het zoeken van een kamergenoot. Inge Bracke: “Voor alle duidelijkheid: we zoeken een kamergenoot van hetzelfde geslacht. Via onze website melden we dan ‘dame van x jaar zoekt kamergenoot voor reis naar x’. Dat is dé manier om singletoeslagen te vermijden voor klanten. Maar wil een klant toch een singlekamer, dan zoeken we steeds een met een zo laag mogelijke toeslag.”

Opvallend, vult reisbegeleidster Thérèse De Waele aan: “Vrouwen hebben blijkbaar minder problemen om in zo’n groepsformule te stappen. Zij maken het gros van de deelnemers uit. Mannen, die met ons meegaan, weten meestal heel goed waarom ze voor deze of gene bestemming hebben gekozen.” En: “De mensen die met ons meegaan, hebben best al wat gezien. En toch hebben we ervaren dat je niet te veel vrije tijd moet voorzien. Want dan komt toch de vraag: wat ga jij doen, of wat moeten we nu doen?”

Nederlandstalige groepen

Het reisaanbod van Alleenreizenden mikt in eerste instantie op de Nederlandstalige markt. Er schrijft soms wel eens een Franstalige deelnemer in, maar die past zich snel aan, weet reisbegeleidster Thérèse. “Ik tolk op de bestemming alleen in het Nederlands, want vergeet niet: gezien de 50+ leeftijd van onze deelnemers is het evident dat niet alle deelnemers Engels of Spaans spreken en dus de lokale gids verstaan.

De grootte van de reisgroepen is beperkt tot 15, maximum 20 deelnemers. Inge Bracke: “Op onze nieuwjaarsreis kunnen 25 mensen mee, de cruise langs de Kroatische kust die we in 2019 organiseren, is voor 30 deelnemers, gewoon omdat we het schip exclusief voor onze groep charteren. Bij succes kunnen we eventueel de reis hernemen volgend jaar. Of als we plots een aanbod krijgen van een hotelier voor x aantal singlekamers kunnen we daarrond nog een aanbod maken. Dat is nu eenmaal het voordeel van ons online-aanbod.”

Infodag op 13 oktober

De groeispurt van Alleenreizenden heeft naar verluidt niet alleen te maken met deelnemers die met hun nieuwe vrienden een volgend jaar opnieuw samen op stap willen. Ook de mond-aan-mond-tamtam, lokale media en publiciteit dragen hun steentje bij om het idee te verspreiden. Alleenreizenden heeft naar eigen zeggen op drie jaar tijd ‘meerdere honderden reizigers’ weten te vinden –wat aansluit bij cijfergegevens die aangeven dat het aantal alleenstaanden en eenpersoonshuishoudens in onze maatschappij groeiende is. “En toch zien we op de infodag telkens nieuwe gezichten’” klinkt het. De infodag voor 2019 gaat door op 13 oktober in het Radisson Blue Hotel in Antwerpen. ‘En we organiseren steevast ook een reeks lunchontmoetingen in heel wat steden om ons aanbod voor te stellen.’

De reizen zijn enkel rechtstreeks via de reisorganisatie zelf te koop. “Net omdat wij bewust kiezen voor kwaliteit, inclusief begeleiding vanaf Zaventem, en we ook alles zelf organiseren, met eigen goede contacten ter plaatse, enz hangt er ook een bepaald prijskaartje aan onze reizen. We zijn niet de goedkoopste, maar de prijzen zijn zeer scherp gezien hetgene dat de deelnemers ervoor krijgen” laat organisatrice Inge Bracke tenslotte nog weten.

Meer informatie? Check www.alleenreizenden.be