19/07/2018- Bij vertrek vanuit een luchthaven op de Dominicaanse Republiek is het sinds 30 juni niet langer toegestaan om poedervormige stoffen in de handbagage mee te nemen wanneer deze meer dan 340 gram per verpakking bevat. Het Caraïbische land is niet het eerste land dat, na vloeistoffen, ook restricties voor poeders in handbagage oplegt. 

De Dominicaanse Republiek verbiedt voortaan poeders in grote hoeveelheden in handbagage. Dat laat touroperator TUI weten die vanuit België en Nederland op de bestemming vliegt. Onder poeders worden bv bepaalde make-up, babypoeder, proteïnepoeders, suiker, gemalen koffie en specerijen gerekend.

Het is wel toegestaan om deze producten in de ingecheckte bagage mee te nemen.

Uitzonderingen

Voor medische stoffen wordt er in de Dominicaanse Republiek een uitzondering gemaakt op voorwaarde dat er bij de controle op de luchthaven een controle gebeurt. Een medisch attest (in het Engels) waarin de noodzaak om het poeder in handbagage mee te nemen staat vermeld, kan natuurlijk ook nooit kwaad.

Nieuwe Amerikaanse luchtvaartregel

Bepaalde andere landen zoals Australië en de Verenigde Staten hebben ook al een soortgelijk verbod op vertrek met poederachtige substanties (meer dan 350 gram) in handbagage. Zo vraagt de USA sinds kort aan alle luchtvaartmaatschappijen die naar daar vliegen om op de vlucht zelf een extra check uit te voeren op poeders in handbagage, als het gaat om meer dan 350 milligram. Enkel voor babypoeders die tijdens de vlucht zelf worden geconsumeerd, voor assen van overleden familieleden en voor producten die in de taxfree zone zijn gekocht en verzegeld, worden daar uitzonderingen gemaakt.

De nieuwe luchtvaartregel moet verhinderen dat poeders onrust veroorzaken bij passagiers en bemanningsleden en wil voorkomen dat terroristen bestanddelen voor een bom aan boord smokkelen. Aanleiding voor de maatregel was een verijdelde aanslag vorig jaar op een vlucht van Sydney naar Abu Dhabi. De Australische politie pakte toen vier mensen op.

Ook Groot Brittannië denkt ernstig na om een soortgelijk verbod in te voeren.